Kaynanadili strese iyi geliyor

Kaynanadili strese iyi geliyor -Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özcan: -Frenk yemişi, kaynana dili olarak da bilinen dikenli incir, stresi azaltmak için gıda takviye maddesi olarak kullanılmaktadır -Vü


KONYA (A.A) - Murat Aslan - Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özcan, Frenk yemişi ve kaynanadili olarak da bilinen dikenli incirin, stresi azaltmak için gıda takviye maddesi olarak kullanıldığını söyledi.
     Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Latince adı Opuntia ficus-indica olan dikenli incirin, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olduğunu, fakir toprakların fonksiyonel meyvesi olarak nitelendirildiğini belirtti.
     Kuraklığa oldukça dayanıklı olan dikenli incirin, Akdeniz çevresinde doğal olarak yetiştiğini anlatan Özcan, Türkiyede Batı ve Güney Anadoluda bulunur. Meyvelerin olgunlaşma periyodu temmuz ve ağustos aylarıdır. Türkiyede bazı bölgelerde bu bitkiye kaynanadili de denilmektedir. 5-10 santimetre uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyvedir diye konuştu.
    
     -Zindelik veriyor, stresi azaltıyor-
    
     Özcan, bu bitkinin indirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiğinin bilindiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Ayrıca vücut direncini artırıcı etkisinin yanı sıra zindelik vermektedir. Stresi azaltmak için gıda takviye maddesi olarak kullanılmaktadır. Genellikle soğuk olarak tüketilen, tatlı ve sulu olan dikenli incir, her yaş grubunca tercih edilmektedir. Antioksidan etkisinin yanı sıra vitamin ve mineral kaynağı olarak düşünülmektedir. Buna ilave olarak, besleyici özelliği oldukça yüksektir. Selüloz içeriğinin yüksekliğine ilaveten özellikle C vitamini, bioflavonoidler ve amino asitlerce de zengindir. Dikenli incirin kabuğu çok sayıda diken, meyveleri ise tohum içermektedir. Tohumlardaki yağı antioksidan ve E vitamini kaynağıdır.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Kaynanadili strese iyi geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER