Ninemin çeyiz sandığı kaneviçe geleneğini yaşatacak

Ninemin çeyiz sandığı kaneviçe geleneğini yaşatacak -Adana Olgunlaşma Enstitüsünün düzenlediği yarışma, geleneksel el sanatlarından kaneviçenin yaşatılması ve korunmasını hedefliyor -Enstitü Müdür Yardımcısı Görgülü: -


ADANA (A.A) - İbrahim Erikan - Adana Olgunlaşma Enstitüsünün düzenlediği Ninemin çeyiz sandığı adlı yarışmayla, geleneksel el sanatlarından olan kaneviçenin yaşatılması ve korunması hedefleniyor.
     Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye ve Hataydan kaneviçe işleyen kadınların atılabileceğe yarışma sayesinde Anadolunun unutulmuş bir geleneği olan kaneviçelerin gizli kalmış motiflerinin gün ışığına çıkartılması amaçlanıyor.
     Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Gülay Görgülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmaya başvuruların başladığını ve sonuçların 15 Şubatta düzenlenecek törenle açıklanacağını söyledi.
     Görgülü, bu yarışmaları geleneksel hale dönüştürdüklerini ifade ederek, Yarışmayla, geleneksel el sanatlarımızı geliştirmek, korumak ve arşivlemek amacındayız. Kaneviçenin aslını bozmadan, modernize ederek gün ışığına çıkartmak istiyoruz dedi.
    
     -Kaneviçe gerçekten çok değerli
    
     Yarışma hakkında bilgi veren Görgülü, şunları kaydetti:
     Olgunlaşma Enstitüsü olarak üç yıldır geleneksel el sanatlarımıza yönelik çeşitli yarışmalar düzenliyoruz. İlki boncuk oyalarına yönelikti, geçen yılki yarışmamız iğne oyalarına yönelik bir yarışmaydı. Bu seneki yarışmamızda ise Adadoludaki, Çukurovadaki gelinlerin çeyizlerinde sıklıkla yer verdiği kaneviçeyi konu olarak belirledik. Günümüzde kaneviçe ve el işi yerine, hazır motifler, hazır ürünler tercih ediliyor. Ama kaneviçe gerçekten çok değerli, emek verilerek yapılan bir ürün ve sandıklarda bekliyor. Bölge çapında yapacağımız yarışmayla, sandıklarda bekleyen gelinlerimizin çeyizlerini gün yüzüne çıkartıp, modernize ederek tekrar kullanıma kazandırmak istiyoruz.
     Görgülü, yarışmada dereceye girenlere çeşitli hediyelerin verileceğini belirterek, birincinin ise tam altınla ödüllendirileceğini sözlerine ekledi.
     Başvuruların başladığı yarışmada en güzel kaneviçeyi belirleyecek jüride ise Adana Olgunlaşma Enstitüsü eski müdürü Aysel Karaçay, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğretim üyeleri Gözde Ramazanoğlu ve Sema Yalçın yer alıyor.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Ninemin çeyiz sandığı kaneviçe geleneğini yaşatacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER