Ortadoğuda Dengeler Değişirken Irak ve Suriye

Ortadoğuda Dengeler Değişirken Irak ve Suriye Türkmenleri konferansı -Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saatçi: -Hepimiz 2,5 milyon Türkmeniz, Türkiyenin kılına zarar gelmesin diye kurban oluruz -Türki


SAKARYA (A.A) - Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi, Irakta yaşayan Türkmenlerin Türkiye uğruna can vermeye hazır olduğunu söyledi.
     Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen Ortadoğuda Dengeler Değişirken Irak ve Suriye Türkmenleri konferansında konuşan Saatçi, Türkiyenin Irakta yaşayan Türkmenleri göz ardı edemeyeceğini anlattı.
     Çanakkalede Musuldan, Kerkükten şehitler bulunduğunu ifade eden Saatçi, bölgede herkesin söçünün geçtiğini ancak Türkiyenin de konuşması gerektiğini vurguladı.
     Saatçi, Türkiyenin komşu ülkelerin iç işlerine karışmaması gerektiğini belirterek, Beşar Esedin gitmesini Suriyelilerin inisiyatifine bırakmak gerektiğini dile getirdi.
     Saatçi, şunları söyledi:
     Herkese eşit mesafede yaklaşmadığını görüyoruz Türkiyenin. Sayın Davutoğlu, Kerküke gelmişti ancak yangından mal kaçırır gibi gitti. Beğeniyorum Davutoğlunu ama Irakta yeterince etkili değil. Davutoğlu gelecek diye tüm Kerkük bayram yerine döndü, sokaklara döküldü ama gelmedi... Ortadoğuda gidişat kötü. Arap Baharı dediler ama kara kışa döndü. Bugün Musulda, Kerkükte sıkıntıları herkes biliyor ancak gereken destek verilmiyor. Bin senedir oradayız ve gerekirse bin sene daha bekleriz gelmelerini. Orada binlerce insan Türkiyenin yoluna ölmek için yemin etmiş durumda.
     Hepimiz 2,5 milyon Türkmeniz, Türkiyenin kılına zarar gelmesin diye kurban oluruz ama Türkiye, başkalarına olduğu gibi Irak Türkmenlerine karşı eşit mesafede değil. Arap ve Kürtlere olduğu gibi bize de eşit mesafede yaklaşsınlar. Bu, bizim hakkımız. Bu topraklar Türkiyenin. Bugün herkes toprakları için kavga ediyor, sadece Türkiye hariç.
    
     -Prof. Dr. Mehmet Alpargu-
    
     SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu ise Türkiyenin geçmişten gelen bağları nedeniyle Ortadoğuda etkin olması gerektiğini söyledi.
     Osmanlı İmparatorluğunun 400 yıl hakimiyetinde kalan toprakların çirkin projelerle alındığını vurgulayan Alpargu, Bu şekilde emperyalist ülkeler önemli çıkarlar elde etti. Burası petrol bölgesi ve emperyalist ülkeler yıllarca buraları sömürdü. Asla demokrasiyi getirmediler ve kendilerine göre yönetim oluşturdular diye konuştu.
     Emperyalist ülkelerin oluşturduğu yönetimler, halka yıllarca kan kusturdu diyen Alpargu, Suriye Türkmenleri, bu yönetimlerin zulümlerinin yanı sıra kültürel asimilasyon ve insan hakkı ihlallerine de maruz kaldı. Bu konu Türkiyenin göz ardı edemeyeceği bir konudur ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Salih Eren - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Ortadoğuda Dengeler Değişirken Irak ve Suriye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER