Şehr

Şehr-i Nuh Cizre kitabı tanıtıldı


ŞIRNAK (A.A) - Cizre Kaymakamlığınca bastırılan Şehr-i Nuh Cizre kitabı tanıtıldı.
     Cizre Öğretmenevinde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kaymakam Şenol Koca, 81 İlde Kültür Şehir ve Bir İlçe projesi kapsamında bastırdıkları Şehr-i Nuh Cizre kitabının, Cizrenin tarih, kültür, sanat ve mutfağı ile geleceğe aktarılabilecek bütün unsurları içinde barındırdığını söyledi.
     Bu kültürü geleceğe taşımak adına neler yapabileceğini düşünürken bir kitap basma fikri ortaya çıktığını anlatan Koca, şöyle dedi:
     Bunun üzerine bir çalışma başlattık ve bu çalışmada da araştırmacı yazar Abdullah Yaşinin daha önceden taslağını hazırladığı, son noktaya kadar getirdiği kitabı daha sonra üzerinde çalışmak suretiyle bu noktaya getirdik. Elimizde bulunan kitabımız Cizrenin tarihini, kültürünü, sanatını, mutfağını ve geleceğe aktarılabilecek bütün unsurları içerisinde barındırmakta ve taşımaktadır. Bu kitabın basılmasında emeği geçen ve en büyük emekleri olan Metin Erişe, Abdullah Yaşin ile kitabın basılmasında bizden maddi ve manevi katkılarını esirgemeyen Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ve GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagile de hürmetlerimi sunarım.
     Araştırmacı yazar Abdullah Yaşin de, Cizrenin tarihi yönden çok önemli bir yer olduğunu vurgulayarak, Cizre, Artuklular döneminde, Zengiler döneminde başkent olmuş. Mervaniler döneminde başkent olmuş ve 1170ten 1517ye kadar Botan bölgesinin Azizan hükümetinin başkentliğini yapmış bir yer. Aynı zamanda Nuh peygamber gibi büyük bir zatın yattığı bir yer. O ve çocukları tarafından kurulmuş mübarek kutsal bir yer. Böyle bir yerin tarihini yazmak herkese nasip olmaz. O yüzden buranın tarihini yazmaya çalıştım diye konuştu.
     Tanıtım toplantısı sonunda yazar Metin Eriş ile Abdullah Yaşin öğrencilere Şehr-i Nuh Cizre kitabını hediye etti.
    
     Muhabir: Abidin Yel/Nail Kadırhan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER