Turanda bir öksüz vatan Doğu Türkistan

Turanda bir öksüz vatan Doğu Türkistan konferansı -Doğu Türkistan Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk: -Çin ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkiler Doğu Türkistan davasını unutturacaksa, Türkiyeyi


ANTALYA (A.A) - Doğu Türkistan Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Çin ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkiler Doğu Türkistan davasını unutturacaksa, Türkiyeyi Doğu Türkistan davasından uzaklaştıracaksa ve bu dava Çinin insafına terk edilecekse, Çin bunu tarihi bir fırsat olarak değerlendirir dedi.
     Akdeniz Üniversitesi Türk Dünyası ve Kardeş Topluluklar Öğrenci Topluluğu ile Türk Ocağı Antalya Şubesince Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda ortaklaşa düzenlenen, Turanda bir öksüz vatan Doğu Türkistan konferansına katılan Doğu Türkistan Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistanda yaşanan son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
     Osmanlının yıkılış döneminde bile Doğu Türkistanın ilgi gördüğünü ifade eden Tümtürk, Doğu Türkistanda Müslüman Türklere yönelik 63 yıldan bu yana sistematik bir şekilde imha faaliyetinin devam ettiğini iddia etti.
     Tümtürk, bürokratından belediye başkanına, bilim adamından din adamına kadar bütün akil Doğu Türkistanlıların yok edilmeye çalışıldığını ileri sürerek, Bu şekilde halk başsız bırakılarak yok edilmek isteniyor. 11i yer altında olmak üzere 46 nükleer deneme Doğu Türkistan topraklarında yapıldı. Bu bilinçli bir şekilde yapılıyor. Çünkü insanlarımız hastalığa maruz bırakılıyor. Kısırlaştırma projesi kapsamında 10 milyon bebek anne karnında öldürüldü. Birçok kadın kürtaja maruz bırakıldı. Bunun yanında Çinden Doğu Türkistana göç yapılıyor. 1949da yüzde 3 olan Çinlilerin genel nüfusa oranı, bugün yüzde 50lere ulaşmış durumda diye konuştu.
    
     -Göktürk-2 uydusunun Çinden fırlatılması-
    
     Geçtiğimiz günlerde uzaya gönderilen Türkiyenin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2 ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tümtürk, şunları söyledi:
     Türkiyenin uzaydaki gözü Göktürk-2 uydusu, Çindeki Jiuquan Fırlatma Üssünden uzaya gönderilerek, yörüngesine oturtuldu. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bilgi toplama amaçlı uydusu, Doğu Türkistanlılar tarafından sevinç ve mutlulukla karşılandı. Ama işin ilginç tarafı şu ki fırlatmanın Doğu Türkistanı işgal etmiş olan, 35 milyonluk Müslüman Türkü 63 yıldır işgali altında bulunduran ve sistematik bir şekilde imha etme sürecini bütün devlet imkanlarını kullanarak devam ettiren Çin yönetimi tarafından yapılması, Doğu Türkistanlılar tarafından kaygıyla izlenmektedir. Çünkü Doğu Türkistanlıların yegane umudu Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milletidir. Çin ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkiler Doğu Türkistan davasını unutturacaksa, Türkiyeyi Doğu Türkistan davasından uzaklaştıracaksa ve bu dava Çinin insafına terk edilecekse, Çin bunu tarihi bir fırsat olarak değerlendirir. Doğu Türkistanın imha sürecini en üst noktaya taşır.
     Göktürk-2nin hayırlara vesile olmasını dileyen Tümtürk, Fakat gelişen ilişkiler, Çinle artan stratejik ilişkiler Doğu Türkistan davasını gölgelemesin. Uyduyu sevinç ve mutlulukla karşılıyoruz. Çünkü Türk milletinin uzayda bir gözünün, uydusunun olması bu milletin bekası açısından çok önemlidir. Fakat tamamen yerli üretimle olan Göktürk-2 uydusu, Çin Uzay Teknolojisi tarafından uzaydaki yörüngesine oturtulmuştur. 5 Temmuz 2009daki katliamlara dur diyebilen Türkiyenin bu tavrının içini doldurarak devam ettirmesini diliyoruz diye konuştu.
    
     -Rabia Kadirin Türkiyeye gelmesi-
    
     Tümtürk, Doğu Türkistanlıların manevi lideri Rabia Kadirin Türkiyeye gelmeyi çok istediğini, ancak Çinin baskıları nedeniyle Türkiye tarafından vize verilmediğini iddia ederek, şöyle devam etti:
     Rabia Kadir, 35 milyonluk Müslüman Doğu Türkistan Türkünün milli ve manevi lideridir. Umut kaynağıdır. Rabia Kadir, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde faaliyet yürüten Dünya Uygur Kongresinin seçilmiş başkanıdır. Türkiyeye her insan girebiliyor. İtirazlara rağmen Türkiye adaletli bir tavır sergileyerek dünyanın çeşitli bölgelerindeki birçok lidere kucak açmıştır. Niçin bugün Doğu Türkistanlıların siyasi önderi Rabia Kadir aynı imtiyaza erişemesin. Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın olumlu adımlar atmasını bekliyoruz.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Turanda bir öksüz vatan Doğu Türkistan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER