Türkiye

Türkiye-Kazakistan İlişkilerinin 20. Yılı -Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: Hedefimiz, Türkiyeye ihracatımızı 2015 yılına kadar 10 milyar dolara ulaştırmak


DENİZLİ (A.A) - Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiyeye ihracatlarını 2015 yılına kadar 10 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
     Tüymebayev, Denizli Dedeman Park Otelde, Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Denizli İş Adamları Derneği (DİAD) işbirliği ile düzenlenen Kazakistan Ülke Tanıtımı-Türkiye ile Kazakistan İlişkilerinin 20. Yılı konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Kazakistan ile Türkiyenin kardeş ülke olduğunu ifade etti.
     Türkiye ile ilişkilerin 1992 yılından itibaren çok iyi bir düzeyde ilerlediğini dile getiren Tüymebayev, şöyle konuştu:
     Bilindiği gibi rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özalın ziyaretlerinden sonra ilişkilerimiz canlandı. Bizler Türkiye, Kazakistan ve Dünya dostuluğu için çalışıyoruz. Amacımız Türk dünyasıyla birleşerek Akdenizden Altaylara kadar Türk dünyasındaki milletler ile kardeş olarak yaşamak istiyoruz. Büyümek ve güçlü olmak için birçok ziyaretler yapıyoruz. Onun için Denizliye geldik. Şu günlerde Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticari ekonomik gelişmelerimizin hacmi 4 milyar dolar oldu. İthalatımız 1 milyar dolar, ihracatımız da 3 milyar dolar oldu. Hedefimiz Türkiyeye ihracatımızı 2015 yılına kadar 10 milyar dolara ulaştırmak. Geçmiş yıllara baktığımızda 20 sene içerisinde Türk iş adamlarının Kazakistan ekonomisine büyük katkısı oldu. Kazakistandaki birçok binaları, iş merkezlerini Türk iş adamları yaptı. 20 milyar dolara yakın da müteahhitlik işleri yaptılar. Türk iş adamlarından isteğim, üretim konusunda da Kazakistanda yerlerini almasını istiyoruz.
     Denizli Valisi Abdülkadir Demir de Denizlinin, Türk-Kazak ilişkilerinde katkı sağlayacak bir kent olduğunu belirterek, Türkiye bir yere gelecekse bu Denizlinin katkılarıyla da olmalıdır dedi.
     DTO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer de Kazakistanın 20 yılda çok büyük gelişmeler gösterdiğini ifade ederek, Tüymebayeve Denizliyi tanıtma fırsatımız oldu. Bugün Denizlinin 3 milyar dolar ihracatı var. Fakat iki ülke arasındaki ticaret hacmimiz, 4 milyar dolar. Denizlinin dünya ticaretiyle entegre olmasından dolayı, Kazakistandaki imkanları birleştirmek gerekiyor diye konuştu.
     DİAD Başkanı Erdem Aydın ise geçmiş yıllarda Kazakistana iki defa gittiklerini belirterek, O dönemde yaptığımız ziyaretlerde Denizliden bir firmamız, oradaki tekstil ürünlerini analiz etti. Orada iş yapabileceğini algılayarak 2007 yılından beri iş yapmaya başladı. Bu tarz ziyaretler, ilimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlayan değerleri oluşturmaktadır. Kazakistanda çok güzel iş ve yatırım fırsatları var. Bunları en kısa zamanda yapacağımız ziyaretlerde değerlendirmek istiyoruz dedi.
    
     Muhabir: Sebahatdin Zeyrek / Mustafa Dermencioğlu / Emre Umurbilir
     Yayıncı: Erdem Gültekin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER