Üretimden Tüketime Domates Paneli

Üretimden Tüketime Domates Paneli -UYMSİB Başkanı Çalı: Özellikle domates kurusu ihracatı üzerinde durulması gereken bir konudur


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Özellikle domates kurusu ihracatı üzerinde durulması gereken önemli bir konudur dedi.
     UYMSİBden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursa Valiliği koordinasyonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Karacabey Ticaret Borsası Konferans Salonunda düzenlenen Üretimden Tüketime Domates Paneli ile domates konusu ele alındı.
     Bursa Valiliği tarafından 2012 yılının şeftali ve biberin yanı sıra domates yılı ilan edildiğini ifade eden UYMSİB Başkanı Çalı, ihracatın önemli ürünlerinden birinin de yaş domates ve mamulleri olduğunu ifade etti.
     2010 yılını Bursa Siyah İnciri yılı olarak ilan ettiklerini belirten Çalı, 2011de ise Bursanın önemli üretim ve ihracat ürünlerinden biri olan armudun ön plana çıktığını belirterek, Bu yıl da 3 ürünün şeftali, biber ve domatesin, gelişmesi için valiliğimizin katkılarıyla bu paneli düzenliyoruz. 2013 yılı kiraz, çilek ve ipek böcekçiliği yılı olacak dedi.
     Bursa için domatesin önemli bir sebze olduğunu dile getiren Çalı, Domates Türkiye genelinde yıllık ihracatı 400 ile 490 milyon dolar olan bir ürün. Daha çok yaş olarak ihraç edilen bu üründe Bursa özelinde Karacabey öne çıkıyor. Türkiyede ise en fazla yaş domates ihracatı yapılan yerlerde Antalya ve Ege Bölgesi ön planda yer alıyor. Domatesin mamul haline getirilerek salça, ketçap ve benzeri şekilde ihraç edilme rakamları 2009da 201 milyon dolar civarındayken bu rakam geçen yıl maalesef 130 milyon dolara gerilemiş durumdadır diye konuştu.
     Çalı, incelemelerinde domates kurusunun dikkatini çektiğini ifade ederek, Domates kurusu ihracatı 60 milyon dolar mertebesinde. Bu rakam geçen yıl 67 milyon dolara çıkmış durumda. Özellikle domates kurusu ihracatı üzerinde durulması gereken önemli bir konudur ifadelerini kullandı.
     Bursanın tarım ürünlerinde, 30-40 milyon dolarlık ihracat yapılan çok fazla ürün bulunmadığına dikkati çeken Çalı, Karacabey bulunduğu iklim kuşağı olarak kurutmaya uygun değil ancak ben yine de bu konu hakkında çalışılmasının, kafa yorulmasının yerinde olacağını düşünüyorum. 67 milyon dolarlık domates kurusu ihracatı dikkat çekici bir rakam, bu pastadan Karacabey mutlaka payını almalıdır dedi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik ise Bursada 970 bin ton domates üretildiğini, Karacabeyin bu üretimin yüzde 70ini karşıladığını belirterek, insan sağlığı ve ihracatın olumsuz etkilenmemesi için ilaç kalıntılarıyla mücadele içinde olduklarını söyledi.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Üretimden Tüketime Domates Paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER