Yokluğun silahını gelecek nesiller de öğrenecek

Yokluğun silahını gelecek nesiller de öğrenecek -Antep Savunmasında makineli tüfek sesi çıkaran ve Fransız askerlerini korkutmak amacıyla kullanılan tak-takı Gaziantepli bir ahşap ustası sayesinde yeniden üretilmeye başl


GAZİANTEP (A.A) - Adem Yılmaz - Antep Savunmasında Fransız askerlerini korkutmak amacıyla kullanılan ve makineli tüfek sesi çıkaran tak-takı, Gaziantepli bir ahşap ustası sayesinde yeniden üretilmeye başlandı.
     Ahşap ustası Mehmet Başaran, Gaziantepteki Savaş Müzesini gezerken dikkatini çeken ve işlevini öğrenince etkinlendiği tak-takıyı gelecek nesillere aktarmaya karar verdi. Mehmet Ustanın ürettiği ahşap alet, kısa sürede ilgi gördü.
     Müzeyi gezerken gördüğü alet hakkında yetkililerden bilgi aldığını ve tak-takının şehrin düşman askerlerince işgal edildiği yıllarda Tüfekçi Yusuf Usta tarafından yapılan ve makineli tüfek sesi çıkaran bir alet olduğunu öğrendiğini belirten Başaran, tak-takının çıkardığı sesle Fransız askerlerinin korkutulmaya çalışıldığını ifade etti.
     Antepin düşman işgali sırasında yokluklara rağmen verdiği mücadelenin gelecek nesiller tarafından da bilinmesini sağlamak amacıyla tak-takı üretmeye karar verdim diyen Başaran, müzeden ayrıldıktan sonra bu yönde çalışmalara başladığını aktardı.
     Tak-takı üzerinde yaptığı araştırmalar sonrasında Gümrük Hanındaki Yaşayan Müzede ahşap düzeneğin imalatına başladığını dile getiren Başaran, Evlerde, eski tarihi kırmalı tüfeklerin yanında bu aletin de bulunmasını istiyorum. Tak-takının gelecek nesiller tarafından bilinmesinin faydalı olacağına inanıyorum dedi.
     Tak-takının gürgen ağacından, tamamen ahşap olarak üretildiğini ve sesinin makineli tüfeği andırdığını anlatan Başaran, günde 20ye yakın tak-takı imal ettiğini ve tanesini 15 TLye sattığını kaydetti.
     Verdiği emeğe karşılık yüksek fiyat talebinde bulunmadığını ifade eden Başaran, Herkesin bu aleti alıp evinde saklamasını istiyorum. Gelenlere de nasıl kullanıldığını, nasıl yapıldığını anlatıyorum. Yapımına başladıktan sonra kısa sürede ilgi gören alet, Antep Savunmasının unutulmazları arasında diye konuştu.
    
     -Korku salıyordu
    
     1. Dünya Savaşında çıkardığı makineli tüfek sesiyle Fransızlara karşı Antepin savunmasında önemli yer tutan tak-takı, halk arasında yokluğun silahı olarak biliniyor.
     Ağaçtan yapılan tokmak, sap ve çarktan oluşan tak-takı, çevrildiği zaman makineli tüfek sesi çıkarıyor. Savaş yıllarında mühimmat sıkıntısı çeken Anteplilerin tak-takıyı kullanarak, düşmanı konkutmaya çalıştığı, sesi duyan düşman askerlerinin de Anteplilerde silah var diyerek, korkuya kapıldığı anlatılıyor.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Yokluğun silahını gelecek nesiller de öğrenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER