Dikili Ağaç Satışı uygulaması

Dikili Ağaç Satışı uygulaması -Kastamonu Orman Bölge Müdürü Şahin: -Kastamonu, 27 bölge müdürlüğü içerisinde dikili ağaç satışında birinci sırada


KASTAMONU (A.A) - Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ali Şahin, Dikili Ağaç Satışı uygulamasında, Kastamonunun 27 bölge müdürlüğü arasında birinci sırada olduğunu bildirdi.
     Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde dikili ağaç uygulamasının 2007 yılından bu yana devam ettiğini belirtti.
     Dikili ağaç satışının faydalarına dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:
     Orman Genel Müdürlüğünün kabuk soyma zorunluluğu var. Yani ağacı kesip depolarımıza getirmiyoruz. Ayrıca bize verilen standartlarla tomrukların boyunu ona göre ayarlıyoruz. Ama dikili ağaç satışı uygulamasında ihaleyi alan kişi, ağacı istediği boyda kesebiliyor. Biz 3 metre 15 santim tomruk kesemeyiz, standardımızda yok. Ama size de 3 metre 18 santim tomruk lazım. İstediğiniz boyda kesiyorsunuz. Ve dikili ağaç satışında kabuk soyma zorunluluğu yok. Arabanıza istediğiniz gibi yükleyebiliyorsunuz. Bu manada dikili satış avantajlı.
     Şahin, Orman Genel Müdürlüğünün stratejik planında 2017 yılı sonuna kadar ağaç satışının yüzde 50sinin dikili olmasının hedeflendiğini söyledi.
     Bu uygulamanın ileride orman işçiliği sektörü doğuracağının altını çizen Şahin, şöyle devam etti:
     Kastamonu, 27 bölge müdürlüğü içerisinde dikili ağaç satışında birinci sırada. Dolayısıyla bu Kastamonuda oturdu demektir. Ayrıca dikili ağacın kesimi için işçi bulacaksınız. Siz aldığınızda o köydeki insanlara da kestirebiliyorsunuz. Dışarıdan da orman işçisi getirebiliyorsunuz.
     Bunların bize avantajı da var. Ağacı taze kesiyorsunuz ve kestiğiniz ağacı depoya getirme belki 6 ayı buluyor. 6 aylık süre içerisinde envanter edebiliyor. Depo denilen yer eğer benim arazim değilse devlet ona kira veriyor. Depo dediğiniz yerde bir muhafaza memuru duracak ve sizin nakliyenizi kesecek. En azından bir tane işçi olacak, oranın güvenliğini sağlayacak.
     Dikili sattığınızda ise biz ayaktan satıyoruz. Hiç bir işinize karışmıyor sadece nakliyenizi kesiyoruz. Depo, işçi, kabuğunu soyma ve nakliyat maliyeti yok. Yani devletin kaç kalem kârı var. Bu şekilde hem alana da kârı var.
    
     Muhabir: Esra Karamuk
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Dikili Ağaç Satışı uygulaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER