1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü -Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Uğur: -AIDS mikrobu, kan, organ, doku nakliyle, sterilize edilmemiş iğne, enjektör gibi aletlerin ortak kullanılmasıyla da bulaşabilmektedir


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Aslıhan Külekçi Uğur, AIDS mikrobunun, kan, organ, doku nakliyle, sterilize edilmemiş iğne, enjektör gibi aletlerin ortak kullanılmasıyla bulaşabileceğini bildirdi.
     Uğur, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olarak bilinen AIDS hastalığı, AIDS mikrobu olarak adlandırılan HIV virüsünün, insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi.
     AIDS-HIV enfeksiyonunun henüz kesin tedavisi ve aşısı olmayan ancak korunabilir bir hastalık olduğuna dikkati çeken Uğur, şunları kaydetti:
     AIDS mikrobu bir insandan diğerine sadece belirli yollarla bulaşabilir. Bulaşma, cinsel ilişki ve kan yoluyla olur. En yaygın bulaşma şekli cinsel ilişkiyledir. Tüm bulaşmaların yüzde 80-85i cinsel ilişkiyle olmaktadır. AIDS mikrobu, kan, organ, doku nakliyle, sterilize edilmemiş iğne, enjektör gibi aletlerin ortak kullanılmasıyla da bulaşabilmektedir. Ayrıca jilet, tırnak makası gibi vücutta küçük çaplı kanamalara neden olabilen kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınılmalıdır. Dövme yapmakta ve kulak deldirmekte kullanılan kanamaya neden olacak aletlerin sterilize edilerek kullanılmasına özen gösterilmelidir. AIDS olan anneden, gebelikte, doğumda ya da doğumdan sonra emzirme yoluyla bebeğine bulaşabilir. AIDS hastalığının başlıca belirtileri, lenf bezlerinde büyüme, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük ve fırsatçı bazı enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkmasıdır. AIDS belirtileri ve şüphesi görülen vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedaviye başlanması kişinin kendi sağlığı kadar toplum sağlığını da ilgilendirdirmektedir. AIDSe karşı önlemlerimizi alalım sonrası pişman olmayalım.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AIDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER