1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü -Yalova Halk Sağlığı Müdürü: -HIV bugün dünyada ve Türkiyede tüm din, dil, etnik köken, meslek, yaş, kadın, erkek ve çocuk ayırımı yapmadan herkesi etkileyebilir


YALOVA (A.A) - Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, HIV bugün dünyada ve Türkiyede tüm din, dil, etnik köken, meslek, yaş, kadın, erkek ve çocuk ayırımı yapmadan herkesi etkileyebilir dedi.
     Dedecan, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, HIVin, Türkçede insan bağışık yetmezlik virüsü olarak adlandırılan bir virüs olduğunu belirtti. Dedecan, şunları kaydetti:
     AIDS edinilmiş bağışık yetmezlik sendromu anlamına gelir. AIDS, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. HIV bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve bireyi çeşitli hastalıklara karşı korumasız hale getirerek sonunda ölümüne sebebiyet verir. AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır ve bu süreçte ölümcül enfeksiyonlara ve kanserlere sıklıkla rastlanır.
     Birden fazla hastalığın ve kanserin ortaya çıkmasıyla da AIDSın oluşabileceğine dikkati çeken Dedecan, şöyle devam etti:
     Vücut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük görülür. Tüberküloz, Pamukçuk, diğer bakteri, mantar ve protozoon hastalıkları, fırsatçı enfeksiyonlar ortaya çıkar. Erken tanı ve kesintisiz tedaviyle HIV ve AIDS kontrol altına alınabilir ve kişinin kaliteli yaşam süresi uzatılabilir.
    
     Muhabir: İsmail Ersan
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AIDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER