1 Aralık Dünya AİDS Günü

1 Aralık Dünya AİDS Günü -Dr. Aktaş: Virüs korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşıyor. En yüksek bulaşma yolu budur


MARDİN (A.A) - Midyat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Dr. Eray Aktaş, HIV virüsünün korunmasız cinsel ilişkiyle bulaştığını belirterek, En yüksek bulaşma yolu budur dedi.
     Aktaş, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, HIV virüsünün mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini, zamanla yok ettiğini belirtti.
     Direnci azalan vücutta, HIVin etkisinin yanı sıra çeşitli mikropların da hastalıklara neden olduğunu ifade eden Aktaş, AIDSe karşı toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
     Hastalığın, ilk kez Aralık 1981 yılında tanımlandığını aktaran Aktaş, Arada geçen 31 yıllık bir süreç var. Toplumda AIDS denildiği zaman akla direk ölüm geliyor. Hastalığın ilk yıllarında, bu olabiliyordu ama artık günümüzde gelişen ilaçlar var. O yüzden bu noktadan çok uzaklaşıldı. Hastalığı vücuttan tamamen silecek veya tamamen yok edecek ilaçlarımız yok. Virüsün savunma hücrelerini parçalanmasını engelliyoruz. Böylece süreci uzatıyoruz. Bu süreç 20 yıl, 25 yıla kadar uzayabiliyor. Yani ölümle bağdaştırmak çok mantıklı değil artık diye konuştu.
     Toplumun, hasta üzerinde baskı oluşturduğunu, bu kişilerin sahiplenilmesi gerektiğini ifade eden Aktaş, şunları söyledi:
     Bu hastalıkla ilgili yanlış ve eksik bilgiler var. Yani nasıl bulaştığından ziyade, nasıl bulaşmadığı anlatılmalı. Öncelikle tokalaşmakla, sarılmakla, öpüşmekle, aynı tabakta yemek yemekle, aynı koltukla oturmakla, aynı odada yatmakla bulaşan bir hastalık değil. Bu hastalarla görüşmenin, sohbet etmenin bir sakıncası yok. Temel 3 yolla bulaşıyor. Korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşıyor. En yüksek bulaşma yolu budur. Bunun dışında kan ve kan ürünleriyle bulaşıyor. Zaten yasal olarak kan ürünleri, AIDS hastalığı açısından taranıyor. Bu açıdan da sakınca yok. Akupunktur sırasında veya diş aletleri sırasında kullanılan ürünlere dikkat edilmeli. Artık birçok hastanede, tek kullanımlık cihazlar var. Tek kullanımlı olmayan ilaçlar ise sterilizasyon ünitelerinde mikroplardan arındırılarak, kullanıma hazır hale getiriliyor.
     Virüsün, anneden çocuğa doğum yoluyla geçebildiğini kaydeden Aktaş, Artık anneye ve çocuğa doğum sonrası uygulanan tedavilerle, bu oran binde beşlere kadar düşmüş durumda. Yani riskte, geçmişte kalan bir konu olmak üzere. Son olarak anne sütünden bulaşma ihtimali var. Annenin AIDS hastası olduğu biliniyorsa, doğum öncesinde çocuğa bulaşma olasılığı düşüyor. Bu virüsü taşıyan anneler de sağlıklı çocuklar doğurabiliyor ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Selahattin Erol
     Yayıncı: Şengül Oymak
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AİDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER