10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü -Burdurda Eğitim Bir Sen üyeleri kamu alanda başörtüsü yasağını protesto etti


BURDUR (A.A) - Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Burdur Şubesine üye bir grup, kamu alanlarında başörtüsü yasağını protesto etti.
     Eğitim Bir Sen Burdur Şubesine üye bir grup, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında kamu alanlarında başörtüsü yasağını protesto etmek için Cumhuriyet Meydanında toplandı. Burada Kamusal alan koca bir yalan ve Eşitlik, adalet, özgürlük şeklinde slogan atan gruba, bazı sendika ve siyasi parti üyeleri de destek verdi.
     Eğitim Bir Sen Burdur Şubesi Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Karpuz, Cumhuriyet Meydanında yaptığı basın açıklamasında, kamuda her alanda ve konumda, tüm mesleklerde, hiç bir istisna ileri sürülmeksizin başörtülü çalışma hakkı istediklerini söyledi.
     Akademide, yargıda, eğitimde, sağlıkta, sporda ve siyasette başörtülü ya da başı açık ayrımı yapılmaksızın, herkesin eşit vatandaşlık hakkını kullanmasını istediklerini belirten Karpuz, Özgürlük, eşitlik ve adaletin sürgün edildiği her yerde, acıya maruz kalanlar en çok kadınlar ve çocuklar olmuştur. Bütün kirli hesaplar en çok onları vurmuştur dedi.
     İçinde doğup büyüdükleri toplumdan farklı bir hayat yaşamadıklarını, bu ülkenin inançlarıyla büyüdüklerini ve bu ülkenin okullarında okuduklarını kaydeden Karpuz, Gerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde din ve vicdan özgürlüğü kapsamında başörtüsü serbestliği açıkça ifade edildiği halde, bu pazarlık edilemez temel insan hakkı, bugüne kadar hukuksuzların egemenliği ile gasp edilmiştir dedi.
     Başlarını örten kadınlara yıllardır hukuksuz uygulamalar reva görüldüğünü ve ötekileştirildiklerini ileri süren Karpuz, ötekileştirmeye artık son verilmesi gerektiğini bildirdi. Karpuz, sözlerine şöyle devam etti:
     Kadınların imani, insani değerleri, evrensel hukuktan kaynaklanan hakları görmezden gelinerek üretilen bu yasak açık bir insanlık ayıbıdır. Sahip olduğumuz değer, birikim ve eğitimi görmezden gelen, yaşama arzumuzu ve enerjimizi yok eden bütün uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Toplumsal hayatın hiçbir aşamasında sorun olarak görülmeyen başörtüsü, toplum mühendisleri eliyle sorun haline getirilmiştir.
     Açıklamanın ardından grup dağıldı.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce
     Yayıncı: Hatice Özdemir
<< Önceki Haber 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER