14 Kasım Dünya Diyabet Günü

14 Kasım Dünya Diyabet Günü -Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nergiz: -Her üç hastadan biri hastalığının farkında değil


AMASYA (A.A) - Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, her üç diyabet hastasından birinin hastalığının farkında olmadığını bildirdi.
     Nergiz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin karakterize bir hastalık olduğunu belirtti.
     Hastalığın pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ve aşırı susama, acıkma, sık idrara çıkma, kilo kaybı, kolay yorulma, görme bulanıklığı, yara iyileşmesinin gecikmesi, vücuttaki kan damarlarındaki değişiklik gibi semptomlar gösterdiğini vurgulayan Nergiz, şöyle devam etti:
     Diyabet tip 1 ve tip 2 diyabet olarak iki türde görülmektedir. Tip 1 diyabette vücut çok az insülin yapar veya hiç insülin yapamaz. Sıklıkla çocukluk ve gençlik döneminde görülür. Tip 2 diyabet ise vücut insülin yapar fakat yeterli kullanılmaz. İleri dönemde ise insülin salgılanma seviyesi düşer. Diyabet ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, her yaşta ortaya çıkabilen, yaşam boyu süren ve iyi tedavi edilmediği zaman toplumsal olarak çok önemli sorunlara yol açan bir hastalık. Buna karşın iyi tedavi edildiğinde, sağlıklı ve uzun bir yaşamın sürdürülebildiği bir hastalıktır.
     Açıklamasında Dünya Sağlık Örgütünün araştırmalarına da yer veren Nergiz, 2000 yılında dünyada 171 milyon diyabet hastası olduğunu ve 2030 yılında bu rakamın 366 milyona çıkacağının tahmin edildiğini, Dünya Sağlık Örgütü ile Türkiye çapında yapılmış bir çalışmaya göre ise 2000 yılında Türkiyede 3,2 milyon diyabetli hasta olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.
     Nergiz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
     Her üç hastadan biri ise hastalığının farkında değildir, henüz tespit edilmemiştir. 2,8 milyon kadar kişide ise diyabet gelişme riski normale göre yüksektir. Sonuç olarak diyabet, ülkemizde yaklaşık yüzde 7lik bir grubu çok yakından ilgilendiren bir hastalıktır. Diyabette tedavinin amacı kan şekerini normal sınırlarda tutarak diyabete bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarının ortaya çıkışını engellemek veya önlemek, yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER