15. ÜNİP toplantısı

15. ÜNİP toplantısı -Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak: "Üniversiteler arasında işbirliği olmazsa, kendi başlarına bazı projeleri başarması mümkün değil"


ERZURUM (A.A) - Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, "Üniversiteler arasında işbirliği olmazsa, kendi başlarına bazı projeleri başarması mümkün değil" dedi.
     Kültür ve Gösteri Merkezinde bu yıl 15.si düzenlenen Üniversitelerarası İşbirliği Programı (ÜNİP) toplantısının açılışında konuşan Koçak, ÜNİPin oluşturulmasındaki temel amacın üniversitelerin birbirleriyle işbirliği yapması ve ortak hareket etmesi olduğunu vurgulayarak, ortak hareket edilmediği taktirde Avrupa ve dünyanın sayılı üniversiteleriyle rekabet şansının az olacağını ifade etti.
     Koçak, üniversitelerde bilginin üretilmesinin yeterli olmadığını, bilginin işe dönüşmesi veya patentleşerek markalaşması gerektiğini belirtti.
     Üniversitelerin, bulunduğu bölgenin stratejik planını yapan kurumlar olduğunu dile getiren Koçak, "2006 yılında 9 üniversiteyle kurulan ÜNİP, giderek büyüyen bir oluşum fakat genel itibarıyla baktığımızda işlevsel olduğunu söylemek pek doğru olmaz. Üniversitemiz, ÜNİPin işlevsel hale gelmesi için çalışmalar yapmaya başladı. Üniversiteler, sadece eğitim veren değil, ticarileşen kurumlar olarak görüldüğü için durum değişiyor" diye konuştu.
     Koçak, ÜNİPin Türkiyedeki üniversiteler için çok önemli bir oluşum olduğunu kaydetti.
     Kasım ayında Hindistanda toplanacak İpekyolu Üniversiteler Birliği toplantısının dışa açılımda önemine dikkat çeken Koçak, şöyle devam etti:
     "Üniversiteler arasında işbirliği olmazsa, kendi başlarına bazı projeleri başarması mümkün değil. Eğer birliktelik sağlayamazsak, öğrenci ve öğretim üyelerinin hareketliğinin çok olduğu bir ortamda hem kendi bütünlüğümüzü sağlamakta zorlanırız hem de üniversiteler arasındaki rekabette geri kalırız. Bu yıl dördüncüsü yapılacak ve 28 ülkeden 200e yakın üniversitenin ortak olduğu İpekyolu Üniversiteler Birliği de dışa açılmada çok önemli. Ayrıca, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gülün girişimiyle kurulacak olan Türk Üniversiteler Birliği de üniversitelerin arasındaki dayanışmayı daha çok arttıracak."
     YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bulut da bilimsel ve kültürel işbirliğin artırılmasının üniversitelerin bulunduğu kentlere artı değerler katacağını söyledi.
     Yeni bir çağın eşiğinde bulunulduğunu anlatan Bulut, "Bilimsel anlamda üretilen bilgiye çok kolay ulaşıyoruz. Bunun daha kolay olması için kaynak ayırmamız gerekiyor. Üniversite rektörlerimize bu konuda görevler düşüyor. ÜNİP üyeleri bu konuda bir araya gelerek en azından güncel makalelere ulaşmak için ortak çalışma yapabilir" dedi.
     YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ise eğitimin insana yapılan uzun vadeli bir yatırım olduğunu ifade ederek, bölgeler arası yapılan eğitim işbirliklerinin, ülkeler arası platforma taşınması gerektiğini belirtti.
     Konuşmaların ardından, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu, 15. ÜNİP hazırlık toplantısında alınan kararların sunumunu yaptı.
    
     Muhabir: Selami Küçükoğlu
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber 15. ÜNİP toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER