23. Türkiye Uluslararası Madencilik Kongresi

23. Türkiye Uluslararası Madencilik Kongresi -TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Torun: -"Türkiyede üretilen madenler genellikle hammadde ya da yarı mamul olarak yurt dışına satılmaktadır. Bu nedenle yeterli katma değer sağlana


ANTALYA (A.A) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, "Türkiyede üretilen madenler genellikle hammadde ya da yarı mamul olarak yurt dışına satılmaktadır. Bu nedenle yeterli katma değer sağlanamıyor" dedi.
     Torun, Türkiye Maden Mühendisleri Odası tarafından Antalyanın Kemer ilçesindeki Limak Limra Otelde düzenlenen 23. Türkiye Uluslararası Madencilik Kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiyenin maden çeşitliliği bakımından zengin bir ülke olduğunu, dünya genelindeki 50 mineralin 30a yakınının Türkiyede bulunduğunu söyledi.
     Türkiyenin bor, trona, toryum, metalik madenler ve kömür açısından kendine yetecek bir ülke olduğunu ifade eden Torun, "Türkiyede üretilen madenler genellikle hammadde ya da yarı mamul olarak yurt dışına satılmaktadır. Bu nedenle yeterli katma değer sağlanamıyor" diye konuştu.
     Madenciliğin, kendi sanayisine hammadde olarak kullanılması halinde önem taşıdığını vurgulayan Torun, "Madencilik istihdam sağlayan, katma değer üreten bir sektördür. Bunun için önemli olan madencilik politikalarının uygulanması ve değerlendirilmesidir" diye konuştu.
     Torun, gelecek yıl Zonguldakta yapılacak Kömür Kongresinde de Türkiyenin kömür kaynaklarını, enerji politikalarını değerlendirip önerilerde bulunacaklarını kaydetti.
     Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melih Geniş ise gelecek yıl gerçekleştirilecek Zonguldak Kömür Kongresi hakkında bilgi vererek, kongrede kömür madenciliğinin teknolojisi, işçi sağlığı ve iş güvenliği, kömür madenciliğinin ekonomi politikaları ve özelleştirme konularını tartışacaklarını anlattı.
     Madencilik sektöründeki gelişmelerin masaya yatırıldığı kongreye 50 ülkeden 400den fazla bilim insanı katılıyor. Kongre, 19 Nisanda sona erecek.
    
     Muhabir: Yunus İçen
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 23. Türkiye Uluslararası Madencilik Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER