40 yıldır ara verilen cas üretimine

40 yıldır ara verilen cas üretimine yeniden başlandı


SİİRT (A.A) - Siirtte 60-70 yıl öncesine kadar tek yapı malzemesi olan casın üretimine 40 yıl aradan sonra yeniden başlandı.
     Cas üretimine başlayan işletme sahibi Yusuf Atun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son cas ocağının yaklaşık 40 yıl önce üretimine son verdiğini, dedelerinden kalan bu yapı malzemesinin çimentoya yenik düştüğünü söyledi.
     Yaklaşık 60-70 yıldan beri castan yeni ev yapılmayınca cas üreten ocakların bir bir kapandığını ifade eden Atun, şunları söyledi:
     Eski binaların onarımları için üretim yapan son ocak da 1970li yıllarda üretimine son verdi. Cası Siirt yöresinde çokça bulunan iki taşın üç gün boyunca ilkel fırınlarda yakıldıktan sonra öğütülmesiyle elde ediyoruz. Beyaz toz halindeki cas, bina yapılacak yerlerde büyükçe leğenlerde suyla karılır ve bina yapımında taşların arasında harç malzemesi olarak kullanılır. Çok sağlıklı bir yapı malzemesidir. Kışın sıcak, yazın serin tutar. Havayı geçiriyor sağlıklıdır. Ancak maalesef daha seri ve daha ucuz olması nedeniyle betona yenik düştü. Yeni nesil, cası ve cas evlerde yaşamanın mutluluğunu bilmiyor. Şimdilerde baba mesleği olan cas üretimini terk edip lokantacılık yapıyorum. Ama restore edilecek birkaç eski cas bina var, onlar için bu ocağı kurup, cası üretiyorum. Hemşehrilerimizin eskiden olduğu gibi daha sağlıklı olan cas ev yapmalarını da arzu ediyorum
     Cası teneke usulüyle 15 liradan sattıklarını belirten Atun, ayda 2 bin 800 teneke cas üretebildiğini sözlerine ekledi.
     İki çeşit taşın ilkel fırınlarda yakıldıktan sonra öğütülmesinden elde edilen cas, Siirt iklimine uygun olarak yazın serin kışın sıcak ve hava geçirgenliği olan bir yapı malzemesi olarak biliniyor.
    
     Muhabir: Zekeriya Güneş-Ayhan Mergen
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber 40 yıldır ara verilen cas üretimine Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER