5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve

5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı -Trabzon Müftüsü Çakı: Tarihi olmayan milletlerin geleceğinin de zor olacağını biliyoruz, aynı şekilde tarihte kalmış ilim insanlarının da varlığı, toplumların geleceği açısı


TRABZON (A.A) - Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, Tarihi olmayan milletlerin geleceğinin de zor olacağını biliyoruz, aynı şekilde tarihte kalmış ilim insanlarının da varlığı, toplumların geleceği açısından önemli bir güvencedir dedi.
     Çakı, Trabzon Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde düzenlenen 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayının üçüncü gününde düzenlenen Hacı BayramVeli oturumunda, Trabzonun Manevi Mimarları ve Dinamikleri konulu konuşma yaptı.
     Milletleri millet yapan bazı değerlerin bulunduğunu ifade eden Çakı, şunları söyledi:
     Bu değerlerden biri de içinde yaşanılan kültüre değer katan ilim insanlarıdır. Bir toplumun kültürünü oluşturan maddi ve manevi değerler, kendiliğinden oluşmaz. Bu değerlerin oluşmasında etkin rol oynayan tarihi geçmiş ve bu geçmişi şekillendiren kültür, ilim insanları önemli yer tutar. Tarihi olmayan milletlerin geleceğinin de zor olacağını biliyoruz. Aynı şekilde tarihte kalmış ilim insanlarının da varlığı, toplumların geleceği açısından önemli bir güvencedir. Sağlam bir tarihi geçmişe sahip olmayan milletlerin geleceğinin zor olacağını çok iyi biliyoruz. Milletimizin çok şükür ki köklü bir tarihi geçmişi ve bu tarihi geçmişi süsleyen nice ilim adamları vardır. Bize düşen görev, bu tarihi geçmişi süsleyen bu ilim insanlarının yeni nesillere tanıtılması olmalıdır.
     Trabzonun bir kültür şehri olduğunu belirten Çakı, Trabzonun bu kimliğini oluşturan ilim insanlarının gerçek kimlikleri ile tanınmasına vesile olmak önemli bir hizmet olduğu gibi Türk kültürüne de yapılan değerli bir katkıdır. Trabzonun yetiştirdiği önemli ilim erbabının gerçek kimlikleri ve kişilikleri ile tanıtılması, içinde yaşanılan kentin kültürünü tanımada önemli katkı yapacaktır diye konuştu.
     Oturumda, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Boran, Türk kaleleri ve Diyarbakır Surları konulu sunumuyla, Diyarbakır Surlarının yapılışı ve günümüze kadar gelmesiyle ilgili bilgiler verdi.
     Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Çolak ise oturumda Zağnos, Vadisi Kentsel Dönüşüm Uygulamaları konusunda bilgi verdi.
    
     Muhabir: Zafer Sel
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER