53. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma

53. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri -Kalkınma Bakanı Yılmaz: Nasreddin Hoca, Anadolu kültürünün oluşumunda Mevlana, Yunus Emre gibi, Anadoluyu Anadolu yapan değerlerden biridir. Bunları yeniden keşfetmemiz laz


KONYA (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Nasreddin Hoca, Anadolu kültürünün oluşumunda Mevlana, Yunus Emre gibi, Anadoluyu Anadolu yapan değerlerden biridir. Bunları yeniden keşfetmemiz lazım dedi.
     Yılmaz, 53. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri etkinliklerinin Akşehir Kültür Merkezinde düzenlenen resmi açılış töreninde, Nasreddin Hocanın göle maya çalarak insanlara umutlarını canlı tutmaları gerektiği mesajını verdiğini söyledi.
     Etkinlikler kapsamında ilk olarak göle maya çaldıklarını hatırlatan Yılmaz, Bu aslında denemekten vazgeçmemek, imkansız gibi görünse de denemekten vazgeçmeyelim demek. Toplumun size hazır verdiği kalıpların dışına çıkın demek. Olur veya olmaz... Onlar ayrı ama denemezseniz, uğraşmazsanız, çaba sarf etmezseniz ileriye gidemezsiniz. Bu, kalkınmayla da birebir ilişkili bir hadise diye konuştu.
    
     -Nasreddin Hoca tüm insanlığın bir değeridir-
    
     Herkesin göle maya çalması gerektiğine inandığını dile getiren Yılmaz, Hocanın göle çaldığı mayanın tuttuğuna da inandığını belirtti.
     Anadoluyu Anadolu yapan değerlerin en önemli köşe taşlarından birinin Nasreddin Hoca olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
     Nasreddin Hoca hepimizin ortak değeridir. Nasreddin Hoca, Anadolu kültürünün oluşumunda Mevlana, Yunus Emre gibi, Anadoluyu Anadolu yapan değerlerden biridir. Bunları yeniden keşfetmemiz lazım. 21. yüzyıl şartlarında yeniden keşfetmemiz lazım. Geçmişinizi bilmeden, geçmişinizi derinlemesine anlamadan, anlamlandırmadan, sağlam ve evrensel bir gelecek kurmak mümkün değil. Nasreddin Hoca tüm insanlığın bir değeridir.
    
     -Alın teriyle gelişen, kalkınan bir ülkeyiz-
    
     Nasreddin Hoca bizim büyük bir değerimiz, sınırları aşan bir değer.. Bu değeri dünyayla, gelecek nesillerle, çocuklarımızla paylaşmamız lazım diyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
     Bununla hayatımız zenginleştiği zaman, teknolojide, sanatta, bilimde, birçok alanda ileriye gideceğimize inanıyorum. Göle maya çalmak bir taraftan da girişimcilik demek. Olmayacak şeyleri oldurmaya çalışmak demek. Kalkınmayı da böyle anlıyorum. Kalkınma dediğimiz sadece ekonomik büyüme, rakamlar değil. Onlar sadece sonuç. Asıl bizi refaha, özürlüğe, barışa, huzura götüren şeylere baktığımızda bilgi, sanat, kültür üretmemiz lazım. Tüm bunların odağında da insan var. Kalkınmayı da insan odaklı algılıyoruz. Anadoluda bizim çok geniş doğal kaynaklarımız yok. Alın teriyle gelişen, kalkınan bir ülkeyiz. Bizim tarihimiz, coğrafyamız, kültürümüz ve hepsinden önemlisi insanımız var. Bizim en önemi üstünlüğümüz bu. Oralarda da Nasreddin Hocalar, Mevlanalar, buralardan süzülüp gelen nüfusumuz var. Bunu 21. yüzyılda ülkemizin daha ileri gitmesinde en kritik üstünlük olarak görüyoruz. Ona da elimizden gelen tüm yatırımı yapmak durumundayız.
     Programda, etkinlikler kapsamında düzenlenen Altın Eşek gülmece yarışmasında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
     Törene, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Akşehir Kaymakamı Ahmet Katırcı, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, AK Parti Konya milletvekilleri Mustafa Baloğlu, İlhan Yerlikaya, Mustafa Akış, Gülay Samancı, Kerim Özkul ile çok sayıda vatandaş katıldı.
    
     Muhabir: Rıfat Yerlikaya / Metin Bolat
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber 53. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER