558 yıllık temelsiz cami

558 yıllık temelsiz cami -Candaroğulları Beyliğinin son hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Hanın dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından 1454 yılında şehinşah kayası üzerine yaptırılan İsmail Bey Camisi halk arasında temelsiz cami


KASTAMONU (A.A) - Yusuf Çelik - Özkan Beyer - Candaroğulları Beyliğinin son hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Hanın dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından 1454 yılında şehinşah kayası üzerine yaptırılan İsmail Bey Camisi halk arasında temelsiz cami olarak biliniyor.
     İsmail Bey Camisinin Selçuklu dönemiyle Osmanlı dönemi arasındaki tipik Candaroğulları mimarisini yansıttığını belirten Vakıflar Bölge Müdürlüğüne görevli Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin kayanın üstüne inşa edildiği için halk arasında temelsiz cami olarak bilindiğini söyledi.
     Caminin dış mermer kapısı ve içerisindeki kubbelerin köşegenlerinde Selçuklu dönemine ait nadide motiflerin yer aldığını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:
     Candaroğulları beyliğinin son hükümdarı Kemalettin İsmail Bey tarafından yaptırılmış olan İsmailbey Camisi kesme taştan inşa edilmiştir. Beyliğin son hükümdarı olan ve aynı zamanda Fatih Sultan Mehmetin de dayısı olarak bilinen Kemalettin İsmail Bey tarafından şehinşah kayasının üstüne yaptırılan İsmailbey Camisi halk arasında temelsiz cami olarak bilinmektedir. Bunun sebebi de İsmail Bey, külliyesini oluştururken şehinşah kayasını tercih etmiş ve sadece cami değil külliyedeki medrese, han ve türbe gibi diğer müştemilatı temel kazılmaksızın kayaların üzerine inşa ettirmiştir. Şu anda gerek caminin gerekse külliyedeki diğer yapıların hiç birisinin temel kazısı yoktur.
     İsmail Beyin, Candaroğulları Beyliğini Osmanlıya kattıktan sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından önce Bursaya ardından da Bulgaristanın Filibe şehrine uç beyi olarak gönderildiğini aktaran Arslan, Kendisi orada vefat etmiştir. Burada İsmail Beyin yakınları, çocukları ve İsmail Beye yakın olan şahsiyetler yatmaktadır diye konuştu.
    
     Muhabir: Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber 558 yıllık temelsiz cami Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER