Ahıska Türklerinden Sürgünde 68 Yıl sergisi

Ahıska Türklerinden Sürgünde 68 Yıl sergisi -Türkiyenin çeşitli illerinden Eskişehire gelen Ahıska Türkleri, Sürgünde 68 Yıl sergisinin açılışını gerçekleştirdi


ESKİŞEHİR (A.A) - Türkiyenin çeşitli illerinden Eskişehire gelen Ahıska Türkleri, 1944 yılındaki sürgünü anlatan Sürgünde 68 Yıl sergisinin açılışını gerçekleştirdi.
     Eskişehir Türk Ocağı, Ahıska Gençliği ve Bizim Ahıska Dergisinin işbirliğinde Ahıska Türklerinin 1944 yılındaki sürgününü anlatan fotoğraf sergisi, bir alışveriş merkezinde açıldı.
     Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, serginin açılışı öncesi yaptığı konuşmada, Ahıska Türkleri, dünyanın her tarafına dağılıp yarım asırdan fazla bir süre ana vatanlarından koparılan büyük bir topluluk. İnsanlık böyle bir acıyı bir daha yaşamaması birinci dileğimiz. İkinci dileğimiz ise gasp edilen bu hakların 2012-2013 şartlarında ne kadar olabiliyorsa bir şekilde bu insanlara iade edilmesi. Bu tür sergi ve organizasyonların buna vesile olmasını diliyorum.
     Türk Ocakları Eskişehir Şube Başkanı Nedim Ünal da Ahıska Türklerinin çok tabi bir şey istediğini belirterek Onlar evlerine, köylerine, mezarlarına dönmek istiyor. İnsanlık bunu onlara vermeli. Bugün buradan Türkiyeye ve dünyaya bir çığlık atıyoruz, Ahıskalılar vatanına dönmeli dedi.
     Sergi 20 Kasıma kadar gezilebilecek.
    
     -14 Kasım 1944 Ahıska Sürgünü-
    
     Ahıska Türkleri, 14 Kasım 1944 yılında, Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından günümüzde Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıksa bölgesindeki binlerce insan tren vagonlarına doldurularak, gidecekleri yere kadar aşağı dahi inmemek koşulu ile Orta Asyaya sürülmüşlerdir.
     Binlerce insanın hayatını kaybettiği yolculuk sonunda Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistana yerleştirilen Ahıska Türkleri, 12 yıl boyunca burada sıkı yönetim rejimi altında tutulmuştu. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra arşivlerde, sürgünün Stalinin Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu ortaya çıkmıştı.
     Günümüzde, Türkiyenin de aralarında bulunduğu 9 ülkede yaklaşık 500 bin Ahıskalının yaşadığı bildiriliyor.
    
     Muhabir: Fatih Doğan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ahıska Türklerinden Sürgünde 68 Yıl sergisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER