Ahlat mezar taşlarında temizlik çalışması

Ahlat mezar taşlarında temizlik çalışması -Dünyanın en büyük Müslüman mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Meydan Mezarlığındaki taşlar, tek tek temizleniyor


BİTLİS (A.A) - Oktay Bayar - Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük Müslüman mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Meydan Mezarlığındaki taşlar, tek tek temizleniyor.
     Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında yürütülen Eski Ahlat Şehri Kazıları bu yıl da devam ediyor.
     Prof. Dr. Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezarlıkta geçen yıl başlayan restorasyon, konservasyon ve kazı çalışmalarının bu yıl da sürdüğünü belirterek, geçen yılki kazıların özellikle Kadılar Mezarlığında gerçekleştiğini söyledi.
     Kazıların, bu yıl daha geniş bir alanda yapılacağını vurgulayan Karahan, mezar taşlarında da mekanik temizleme işlemi yapıldığını ifade etti.
     Kültür ve Turizm Bakanlığından gönderilen yazı ile bu yıl restorasyon, konservasyon ve yayın işlerine ağırlık verdiklerini bildirerek, özellikle taşların düzeltilmesi ve liken temizliği yaptıklarını kaydetti.
     Karahan, temizlenmeyen likenlerin taşlara zarar verdiğine değinerek, şöyle konuştu:
     Taşlar, görüntü itibarıyla bozuk bir izlenim veriyor. Ayrıca yıllar geçtikçe ve likenler daha fazla üredikçe taşın temelini kökten çürütecek duruma geliyor. Bu durum ne kadar erken önlenirse o kadar yararlı olacak. Bunu yaparken de taşları tahrip etmemek gerekiyor. Likenler taşların üzerindeki ayet ve yazıların okunmasına engel olduğu için bir taraftan taşların temizliğini yaparken, bir taraftan da yazıları okumaya gayret ediyoruz.
    
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Ahlat mezar taşlarında temizlik çalışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER