AK Partinin Başkanlık Sistemi toplantıları

AK Partinin Başkanlık Sistemi toplantıları -Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilir: -Türkiyede parlamenter sistem, istikrarsız hükümetlere yol açmış, ekonomik krizlere, 1970ten itibaren terör ve anarşinin artmasına s


ERZURUM (A.A) - Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Bilir, Türkiyede parlamenter sistem, istikrarsız hükümetlere yol açmış, ekonomik krizlere, 1970ten itibaren terör ve anarşinin artmasına sebep olmuştur. Türkiye darbelere maruz kalmıştır, dış politikada itibar kaybına uğramıştır dedi.
     Bilir, Aktay, AK Parti Ar-Ge Başkanlığınca 17 ilde düzenlenen Başkanlık Sistemi Toplantıları kapsamında Erzurumda Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor konulu toplantıda yaptığı konuşmada, parlamenter sistemle başkanlık sistemini karşılaştırdı.
     Türkiyede hükümet sistemi tartışmalarının 1850li yıllara dayandığını belirten Bilir, Bu tartışma bir asırdır devam eden bir tartışmadır. Osmanlı, monarşik bir devlet ve monarşik bir devletle uyuşan hükümet sistemi parlamenter sistemdir. Osmanlının o gün içinde bulunduğu şartlarda bir başkanlık sistemini benimsemesi söz konusu olamaz. Bu sistem günümüze kadar uygulanmıştır dedi.
     Parlamenter sistemin Türkiyenin siyasi, ekonomik ve sosyal yapısına uygun olmadığını savunan Bilir, 1961-2002 yılları arasında 41 yıllık süreçte 5 yıllık görev süresine göre 8 hükümet kurulması gerekirken 32 hükümet kurulduğunu belirtti.
     Türkiyede uygulanan parlamenter sistemin kriz yarattığını vurgulayan Bilir, 1989-2002 yıllarının Türkiyede koalisyonlar dönemi olduğunu söyledi. Bilir, Türkiyede parlamenter sistemin gerçek anlamda hiç uygulanmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Türkiyede parlamenter sistem, istikrarsız hükümetlere yol açmış, ekonomik krizlere, 1970ten itibaren terör ve anarşinin artmasına sebep olmuştur. Türkiye darbelere maruz kalmıştır, dış politikada itibar kaybına uğramıştır. Türkiyede başkanlık sistemi tartışmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başlatmadı. Necmettin Erbakanın Milli Nİzam Partisinin programında başkanlık sistemi var. Alparslan Türkeş, 9 Işık kitabında en iyi sistem başkanlık sistemi diyor. 1961 ve 1982 anayasaları yapılırken başkanlık sistemi tartışılıyor. Başkanlık sistemini en güçlü savunanlardan biri Turgut Özaldır. Süleyman Demirel ve son olarak Başbakan Erdoğan bu sistemi savunuyor.
     Başkanlık sisteminin parlamenter sistem gibi tarihi süreç içerisinde kendiliğinden oluşmuş bir sistem olmadığını anlatan Bilir, Bu sistem insan aklının bir eseri olarak ortaya konmuştur. Başkanlık sistemi, sert bir kuvvetler ayrılığı sistemi olmasının yanı sıra kuvvetlerin birbirini kontrol etmesine ve dengelemesine dayanan hükümet sistemidir diye konuştu.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber AK Partinin Başkanlık Sistemi toplantıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER