AK Parti Milletvekili Erdinç, köylülerin sorunlarını

AK Parti Milletvekili Erdinç, köylülerin sorunlarını dinledi


ADANA (A.A) - AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç, Kozanda köylülerin 2B uygulaması ile ilgili sorunlarını dinledi.
     Milletvekili Erdinç, ilçeye bağlı Durmuşlu ve Gedikli köylerinde, 2B olarak bilinen kanun uygulaması kapsamında vatandaşların karşılaştıkları sorunları dinlemek amacıyla toplantı düzenledi.
     Köylüler, 2B yasasından Kozanın 42 köyünün yararlandığını hatırlatarak, Kozan Barajı kıyısındaki Durmuşlu ve Gedikli köylerindeki arazilerin komisyonlarca belirlenen arazi rayiç bedellerinin yüksek olmasından şikayet ederek, 6 aylık yasal başvuru süresi sona ermeden sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.
     Milletvekili Erdinç ise sorunun değerlendirileceğini ve çözülmesi için gereken çalışmanın yapılacağını ifade ederek, şunları söyledi:
     Buraya gelmeden önce ilçe başkanımız da arayarak özellikle Durmuşlu ve Gedikli köylerinde 2B ile ilgili vatandaşların sorun yaşadığını iletti. Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile görüştük. Sizleri dinledik. Rayiç bedelle ilgili yeniden nasıl bir çalışma yapabiliriz, bunu pazartesi günü tekrar Milli Emlak Genel Müdürümüz ile görüşeceğiz. Biliyorsunuz, 1952 yılında tüm Türkiye havadan fotoğraflandı ve orman arazileri de belirlendi. O günden buyana tüm davalarda da bu hava fotoğrafları kullanılır. Tabii bu vesile ile çeşitli davalar açılmış. Netice itibari ile bugün içinde yaşadığımız tapusu ormana ait olan bu araziler üzerinde siz değerli vatandaşlarımız ikamet etmektesiniz. Bu yıllardır devlet ile vatandaş arasında büyük bir sorundu. Ecrimisil ile ilgili sorunlar olurdu. Vatandaşlar, bu arazileri almak istese alamaz, satmak istese satamazdı.
     AK Parti olarak iktidara ilk geldiğimizde bu sorunu bir Anayasa değişikliği ile çözdük. Ama bu Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesine taşıyarak iptal ettirdiler. O dönemde bu sorunu tekrar vatandaşlarımızla karşı karşıya bıraktırdırlar. Biz bu sorunu çözmek için o günden buyana çalışmalar yapmaktayız. 2002 yılından buyana muhalefet partileri ile de ciddi şekilde görüşmeler gerçekleştirdik. Başbakanımızın talimatı ile bu sorun bu yıl tekrar gündeme geldi. Mecliste bir çalışma yaptık. Çalışma ile tapusu ormana ait orman vasfını yitirmiş arazileri, içinde oturan ve kullanan kişilere devri ile ilgili bir yasal düzenleme yaptık. Bu yasa meclisten geçti. Bunun için bir süre koyduk.
     Devir için rayiç bedellerin belirlenmesi amacıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğü il ve ilçelerde çalışma komisyonları oluşturduğunu belirten Erdinç, Bu arazilere kullananlara bedelinin yüzde 70i karşılığında, peşin öderse yüzde 50si karşılığında ödemesine imkan tanındı. Peşin ödeme gücü olmayan vatandaşlarımız için ise 5 yıllık bir ödeme periyodu imkanı sağlandı. Bu uygulama ile vatandaşımızla devletimizin arasındaki itilafı kaldırarak barıştırdık. Bu yasa ile ilgili uygulamada hatalar olabilir. Milletvekili olarak dünyanın en iyi kanunlarını da yapsanız bile, uygulayıcılarınız iyi olmaz ise bu kanunlar da maalesef kötü uygulanıyor ve sonuçta vatandaş mağdur oluyor. Ama biz bu sorunu çözdük. Daha düne kadar biz buraların tapularını almak istiyoruz deniyordu. Şimdi farklı bir sorunla karşılaştık. Pazartesi günü Genel Müdürümüzle gerekirse sayın Bakanımız ile görüşeceğiz. Bu 2 köyümüzle ilgili rayiç bedelin yeniden belirlenmesi konusunda neler yapabileceğimizi görüşeceğiz dedi.
     Erdinç, köylülerin karşılaştıkları yol ve su sorununun da çözülmesi konusunda gerekli girişimlerde bulunacağını belirtti.
     Erdinçin programına AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mustafa Özcan, Kozan İlçe Başkanı Yusuf Bilgili, bazı il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri katıldı.
    
     Muhabir: Volkan Varan / Aycan Demirel
     Yayıncı: Selçuk Aval
<< Önceki Haber AK Parti Milletvekili Erdinç, köylülerin sorunlarını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER