Akçakoca sahillerinde salyangoz avcılığı

Akçakoca sahillerinde salyangoz avcılığı -20 yılı aşkın süredir yapılan avcılıkta, yılda 300 bin ton salyangoz avlanıyor (Fotoğraflı - Görüntülü)


DÜZCE (A.A) - Akçakoca sahilinde 20 yılı aşkın süredir yapılan salyangoz avcılığında yılda 300 bin ton salyangoz avlanıyor.
     Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz salyangozlarının uzak doğu ülkelerinden gelen istilacı bir hayvan olduğunu belirterek, salyangozlara Karadeniz sahili boyunca rastlanabileceğine dikkati çekti.
     Akçakoca sahillerinde 22 yıldır salyangoz avcılığı yapıldığını anlatan Karakaş, Daha önceki yıllarda daha az avlanma yapılabiliyordu. Şimdi dalgıçlarımız eğitimli ve teknelerimiz daha modern olduğu için avcılık kapasitesi arttı. Akçakocada yılda 300 bin ton salyangoz avlanıyor dedi.
     Karakaş, avcılığın hava şartlarına bağlı olarak değişebildiğine işaret ederek, Nisan ile Temmuz ayları arasında salyangoz avcılığı daha çok yapılmakta. Avlanması da hava şartlarına bağlı. Hava şartları çok sıcak olduğunda çıkmıyor. Çok soğuk olduğu zaman da kumun altına iniyor diye konuştu.
     Karakaş, elde edilen salyangozların uzak doğu ülkelerine ihraç edildiğini vurgulayarak, avlanan salyangozlar Türkiyede işlendikten sonra Çin, Japonya ve Koreye ihraç edildiğini dile getirdi.
     Türkiyede salyangozun kabuğunun kozmetikte kullanıldığını anlatan Karakaş, Daha önceki yıllarda deniz kabuğunu öğütüp tavuğun altına kalsiyum içerdiği için seriliyordu. Büyükleri de uzak doğu ülkelerine gönderiliyor. Oralarda ipe dizip havuzun içine atarak ahtapotun yavrulamasını sağlıyorlardı. Daha sonra da ahtapotu alıp havuzlarda besliyorlardı. Yine irileri de süs eşyası yapımında kullanılıyor. Bu konuda uzak doğudan baya talep var ifadesini kullandı.
     Karakaş, yaz aylarında Akçakocalı balıkçıların geçim kaynağının salyangoz avcılığı olduğuna dikkati çekerek, Yaz ayları balık sezonu olmadığından dolayı balıkçılara ekonomik katkı sağlıyor. Balıkçılar işsiz kalmıyor. Kilosu 1 lira ile 1.5 lira arasında satılıyor. Balıkçılar da evlerinin geçimini bu şekilde sağlamış oluyor dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Tezel/Onur Orhan
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Akçakoca sahillerinde salyangoz avcılığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER