Akdeniz elektrik dağıtımın özelleştirilmesi

Akdeniz elektrik dağıtımın özelleştirilmesi -CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan ile CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, AKEDAŞın özelleştirme sürecini eleştirdi


ANTALYA (A.A) - CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan ile CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, Akdeniz Eleştrik Dağıtım AŞnin özelleştirme sürecini eleştirdi.
     Yıldıray Sapan, yazılı yaptığı açıklamada, değeri artan bir işletmeyi iki yıl sonra yarı fiyatına taksitle satmanın özelleştirme olmayacağını iddia etti. Sapan, Antalya, Burdur ve Ispartanın elektriğini dağıtan Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞnin (AKEDAŞ) Özelleştirme İdaresince 546 milyon dolara ortak girişim grubuna satılmasını eleştirdi.
     2010 yılındaki özelleştirme bedelinin son bedelin iki katından fazla olduğuna dikkati çeken Sapan, iki yıl önceki ihalede en yüksek bedelin 1 milyar 165 milyon dolar olduğunu bildirdi.
     Karlı bir işletme olan AKEDAŞın iki yıl önceki bedelin yarısına satılmak istendiğini kaydeden Sapan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Üstelik iki yıl önceki 1 milyar 165 milyon dolarlık bedel, bir defada tahsil edilecekti. Bu kez 546 milyon dolarlık bedelin 4 taksitle ödenmesi söz konusu. AKP, bunun adına özelleştirme diyor. Değeri artan işletmeyi, iki yıl sonra yarı fiyatına taksitle satmanın adı özelleştirme olmaz.
     Yapılan özelleştirmenin onaylanmaması gerektiğini savunan Sapan, AKEDAŞ ihalesini kazanan ortak girişim grubundaki bir firmanın yargı kararlarına rağmen Oymapınar hidroelektrik santralini devlete vermemekte direndiğini iddia etti.
    
     -Değerinin 6da 1ine satılmıştır-
    
     CHP Antalya İl Başkanı Devrimk Kök de yaptığı yazılı açıklamada, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞnin 546 milyon dolarla değerinin 6da 1ine satıldığını öne sürdü. Kök, Antalya, Burdur, Isparta illerinin elektrik dağıtım hizmetini sunan Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞnin 12 Kasım 2012de haraç mezat satıldığını savundu.
     İki yıl önce gerçekleşen ihaleye 15 firmanın katıldığını ve en yüksek üç teklifin 1 milyar 165 milyon dolar, 1 milyar 128 milyon dolar ve 1 milyar 100 bin dolar olduğunu hatırlatan Kök, bu üç firmanın geçici teminatlarını da yakarak devir sözleşmesi imzalamadıklarını kaydetti.
     Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanlığı olarak sürecin hep takipçisi olduklarını ve dün sonuçlanan ihalenin nasıl sonuçlanacağını da aylar öncesinden düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyunun bilgisine sunduklarını bildiren Kök, açıklamasında şunları kaydetti:
     (Keşke yanılıyor olsak) dedik. Ama maalesef yanılmadık. Dağıtım bölgeleri içerisinde büyüklük bakımından ülkede yedinci sırada bulunan ve 3 milyar dolardan aşağı değer biçilmeyen Akdeniz EDAŞ, 546 milyon dolara, yani en masumane şekliyle değerinin 6da 1ine satılmıştır. Bu sürece kılıf hazırlayanları, bu sürece ortak olanları, kamuoyunun vicdanına sunuyoruz.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş
     Yayıncı: Hatice Özdemir
<< Önceki Haber Akdeniz elektrik dağıtımın özelleştirilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER