Anız yangınları

Anız yangınları -Kızıltepe Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Kılıç: Çiftçilerimizin, anız yakmanın faydadan çok zararlı olduğu konusunda ikna edilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor


MARDİN (A.A) - Kızıltepe Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Tahir Kılıç, çiftçilerin anız yakmanın zararlı olduğu konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
     Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerde yaşayan çiftçilerin, anız yakmanın zararları konusunda bilinçlendirildiğini, bu yerlerde anız yangınlarının yaşanmadığını belirtti.
     Kılıç, Türkiyede hala anız yangınlarının devam ettiğini, bu sorunun çözülmesi için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.
     Emniyet güçlerinin, anız yangınlarının önüne geçebilmek için önlemler aldığını ifade eden Kılıç, açıklamasında şunlara yer verdi:
     Avrupa Birliğine üye olmak için müzakereler devam ederken, hala anız yangınlarıyla uğraşıyor olmamız ve çiftçimizi vazgeçirememiş olmamızdan, hepimiz sorumluyuz. Çiftçilerimizin, anız yakmanın faydadan çok zararlı olduğu konusunda ikna edilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz, anız yakmanın yararlarını kısa vadede gördüğü için, ceza almayı göze alıyor. Bunun sonucunda, çiftçimiz ve ülkemiz kaybediyor. Çiftçilerimize ceza yerine, toprakta kalan sap ve samanı toplamak için, çeşitli teşviklerin verilmesini istiyoruz
     Kılıç, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hasatta kullanılan biçerdöverlerde römorklu sap parçalayıcı ya da patozun mecburi kılınmasının, sorunu büyük ölçüde çözebileceğini kaydetti.
     Toplanan sap ve samanların, hayvan yemi, ahırlarda altlık olarak ve sanayide kağıt, karton yapımında kullanılabileceğini bildiren Kılıç, açıklamasında, Bu konu kapsamında fabrikaların kurulması, yatırımcıların desteklenmesi, teşviklerin çıkarılması, saman ihracatına kolaylıklar getirilmesi ve desteklenmesi yönünde adımlar atılmalıdır. Toprakta kalan tonlarca sap ve samanın toplanması, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Topraktaki sap ve samanın toplanması, anız yakılmamasını sağlanacak. Bu sayede doğanın dengesi korunacak ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Serkan Yücel Aydın / Şengül Oymak / Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER