ASO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı

ASO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı -ASO Başkanı Özdebir: -Firmaların maliyetlerini yükselten ve büyümeleri önünde engel oluşturan zorunlu istihdam mevzuatı gözden geçirilmeli ve asgari ücret tarifeleri mutlaka kaldırılmalıdı


ANKARA (A.A) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, firmaların maliyetlerini yükselten ve büyümelerinin önünde engel oluşturan istihdam mevzuatının gözden geçirilmesi ve asgari ücret tarifelerinin de kaldırılması gerektiğini söyledi.
     Özdebir, ASOnun Ağustos Ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, son günlerde yaşanan terör saldırılarını nefretle kınadıklarını belirterek, Bu saldırıda üç çocuğumuzun hayatını kaybetmesi terör örgütünün çirkin yüzünü bir kere daha ortaya koymuştur dedi.
     Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Özdebir, son açıklanan verilerin ekonomide yavaşlamanın devam ettiğini gösterdiğini söyledi.
     Ağustos ayı kapasite kullanım oranlarına bakıldığında bütün sektörlerde kapasite kullanım oranı düşerken tekstil ve hazır giyim sektörlerinde arttığına dikkati çeken Özdebir, Bu durumun nedenlerinin araştırılması gerekir. Biz bunun temel nedenin, geçen sene Ağustos ayında başlayan fon uygulaması olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde olduğu gibi haksız rekabetle karşılaşan diğer sektörlerin de dikkatli biçimde araştırılması ve haksız rekabeti önleyecek tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz diye konuştu.
    
     -Zorunlu istihdam mevzuatı gözden geçirilmeli-
    
     Türkiyenin bugün dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde yer aldığını ve 2023 yılında en büyük 10 ekonomi içinde yer alma hedefinin bulunduğunu hatırlatan Özdebir, bu süreçte ekonominin yanı sıra firmaların da büyümesi gerektiğini dile getirdi.
     Firmaların büyüyebilmesi için öncelikle kar etmeleri ve sermaye biriktirmeleri gerektiğini ifade eden Özdebir, Ancak ülkemizde firmalar çok düşük karlılık oranları ile çalışmaktadır. Bunun bir nedeni, firmalarımızın ölçek ekonomilerinden yararlanabilecek büyüklüklere ulaşamamasıdır. Mevzuatımızda firmaların büyümelerini engelleyen birçok yükümlülükler bulunmakta ve hatta yenileri konulmaktadır ifadesini kullandı.
     Borç krizinden en fazla etkilenen ve rekabet güçlerini yitirdikleri için büyüyemeyen ülkelerde küçük firmaların oranlarının yüksek olduğunu kaydeden Özdebir, küçük firmaların toplam firmalar içindeki payının yüksek olmasını söz konusu ülkelerin mevzuatına bağladı.
     Türkiyede uygulanan mevzuatında ağır yükler getirdiğini dile getiren Özdebir, söz konusu yükümlülükleri bürokratik ve popülist zihniyetin getirdiğini belirtti.
     Devletin görevinin söz konusu yükümlülüklere cendereye almak değil denetlemek olması gerektiğini ifade eden Özdebir, şunları söyledi:
     Günümüz rekabet koşullarında büyümek isteyen firmalar ihtiyaç duyduklarında zaten gerekli istihdamı yapacaklardır. Ancak bu istihdamı zorunlu kılmak ve istihdam edileceklere yapılacak ücret ödemelerini bir de asgari tarifelerle belirlemek serbest piyasa ekonomisi mantığına ters düşmektedir. Ayrıca bu yükümlülükler firmalarımızı dolambaçlı yollara yönelterek büyüme kararı almalarını zorlaştırmaktadır. Firmaların maliyetlerini yükselten ve büyümeleri önünde engel oluşturan bu zorunlu istihdam mevzuatı gözden geçirilmeli ve asgari ücret tarifeleri mutlaka kaldırılmalıdır.
     Konuşmasında ASO Anadolu Teknik Lisesini kurduklarını da hatırlatan Özdebir, liseye ilk yıl 72 öğrenci alacaklarını şu ana kadar 240 kişinin başvuruda bulunduğunu dile getirdi. Özdebir, Engineering News Record (ENR) Dergisinin 225 firma sıralamasına giren 16sı Ankaralı 33 Türk müteahhitlik firmasını da kutladı.
    
     Muhabir: Erdal Çelikel - İbrahim Yılmaz
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber ASO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER