Assos Antik Kentinde kazı çalışmaları başladı

Assos Antik Kentinde kazı çalışmaları başladı -Kazı Başkanı Prof. Dr. Arslan: -Kentte kısa süre yaşayan Aristotelesin Politika adlı eserindeki ideal kent önerilerinin dikkate alınıp alınmadığı tespit edilecek (Fotoğ


ÇANAKKALE (A.A) - Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kentinde bu yılki kazı çalışmaları başladı.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylül ayına kadar sürecek kazıların yurt içi ve dışından farklı üniversitelerden arkeolog, mimar, topoğraf ve restoratörlerden oluşan 40 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
     Prof. Dr. Arslan, kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve maddi desteğiyle sürdürüldüğüne işaret ederek, Kazılar, Anadolu Efes ve Yeşim Tekstil tarafından da destekleniyor. Kentin siyasi ve ticari merkezi olan agoranın kuzeyinde yer alan iki katlı stoa, konut bölgesi ve kentin batı kapısına bağlanan ana caddede kazı çalışmaları gerçekleştirilecek dedi.
     Ziyaretçilerin en çok gezdiği alan olan akropoliste Bizans dönemi yapılarının temizliği ve onarımının yapılarak bu alandaki eski kazı topraklarının atılmasının yanı sıra akropolis ile kent merkezi arasındaki gezi yolu için projeler hazırlanacağını belirten Arslan, Kazılar ve onarım programının yanında kentin tarihsel süreç içindeki gelişimin belirlenmesi ve yüzeydeki tüm kalıntıların sayısal haritaya aktarılmasının yanında kentte yüzey ve ölçüm çalışmaları da yapılacak. Bu çalışmayla kentte kısa süre yaşayan Aristotelesin Politika adlı eserindeki ideal kent önerilerinin dikkate alınıp alınmadığı tespit edilecek diye konuştu.
     Prof. Dr. Arslan, Assosun iyi korunmuş tarihi yapıları, doğal özellikleri ve mavi bayraklı kıyılarıyla her yıl daha fazla sayıda ziyaretçiyi ağırladığını, antik kenti 2011de 110 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer/Harun Kaymaz
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Assos Antik Kentinde kazı çalışmaları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER