Avrupa Kıyı Bölgesi Konferansı

Avrupa Kıyı Bölgesi Konferansı -Edirne Valisi ve CPMR Polit Büro Üyesi Duruer: -AB bir aile ve Türkiyenin bu aileye girme konusundaki kararıysa kesindir -CPMR Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu Başkanı Pavlos Damianidis


EDİRNE (A.A) - Edirne Valisi ve Avrupa Kıyı Bölgesi Konferansı (CPMR) Polit Büro Üyesi Hasan Duruer, Avrupa Birliği (AB) bir aile ve Türkiyenin bu aileye girme konusundaki kararıysa kesindir dedi.
     Duruer, Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen Avrupa Kıyı Bölgesi Konferansında yaptığı konuşmada, ABnin bir medeniyet projesi olduğunu söyledi.
     ABnin insan hakları, demokrasi ve çağdaşlaşma konularında dünyanın kabul ettiği en büyük projelerden biri olduğunu belirten Duruer, Türkiyenin bu konuda sıkıntılar yaşasa da girmek için mücadele ettiğini ifade etti.
     AB projeleri kapsamında çok ciddi çalışmaların yapıldığını vurgulayan Duruer, şunları kaydetti:
     AB bir aile ve Türkiyenin bu aileye girme konusundaki kararıysa kesindir. AB kapsamında binlerce proje hayata geçirildi. Kaymakamlarımız ve valilikteki arkadaşlarımız bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyor. Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği programı bu projelerden biridir.
     Bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi, Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğunun kesişiminde stratejik bir konuma sahip ve doğal kaynaklar açısından oldukça zengin bir bölgedir. Bu açıdan en problemli bölgelerden birisi gerek Orta Doğu, gerekse Kafkasyadır. Karadeniz ekonomik potansiyelin yanı sıra önemli bir koridor konumundadır. Bugünkü petrol ve doğalgaz hatları bölgeden geçmektedir. Karadeniz Bölgesi, güç olarak Türkiyenin çok etkin olabildiği ve gelişmelerin yönlendirilebileceği bir bölgedir.
    
     -AB denizcilik coğrafyasından yararlanamıyor
    
     CPMR Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu Başkanı ve Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi Başkan Yardımcısı Pavlos Damianidis de ABnin denizcilik coğrafyasından tam olarak faydalanmadığını belirterek, CPMRnin kendini Avrupa denizcilik politikasını şekillendirmeye adadığını söyledi.
     CPMRnin kıyı bölgelerinde iletişim ağı oluşturduğunu ifade eden Damianidis, Balkanlar ve Karadeniz Bölgesi, jeopolitik açıdan AB için oldukça önemlidir. Burada çevrenin koruması, iklim değişikliği ve koruma, enerji, ulaştırma, bölgesel uyum, bölgesel geliştirme, entegre kıyı ve denizcilik politikası, yenilik ve araştırma, turizm, sosyal konularda işbirliği, alanı için ulusal girişimlerin ve güçlü bölgesel verilerin bileşimi gereklidir. Bunlar CPMR ve Balkan ve Karadeniz (BBSRC) komisyonlarının hedeflerinden biridir şeklinde konuştu.
     Konferansta, Edirne Vali Yardımcısı ve Balkan ve Karadeniz Komisyonu 1. Başkan Yardımcısı Ayhan Özkan, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği Büyükelçi Metin Kılıç ve BBSRC Ulaşım, Tarım ve Kalkınmadan Sorumlu Direktör Patrick Anvroin de konuşma yaptı.
    
     Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Avrupa Kıyı Bölgesi Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER