Balkan Savaşlarının 100. yıldönümü

Balkan Savaşlarının 100. yıldönümü -Balkan Acısı kitabının yazarı Yılmaz Gürbüz, kitabında 1923te Selanikten Anadoluya göç etmek zorunda kalan babasından dinlediği anılarla Balkan Savaşları ve sonrasında 20. yüzyıl sonların


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Balkan Acısı kitabının yazarı Yılmaz Gürbüz, kitabında 1923te Selanikten Anadoluya göç etmek zorunda kalan babasından dinlediği anılarla Balkanlarda 1877den başlayarak 3 büyük dalga halinde yaşanan göç ve acıları dile getirdi.
     Balkan Acısının yanı sıra Acılar Masal Oldu, Mübadiller ve Selanikten İzmire isimli kitapları ile 1877den başlayarak Balkanlarda yaşanan acıları, dönemin tanıklıklarıyla gözler önüne seren Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası Halil Gürbüz ve akrabalarının 1923 yılında Türkiyeye göç ettiğini söyledi.
     Babası başta olmak üzere akrabalarından o dönemde yaşananlara ilişkin anıları kasete kaydettiğini ve bunları sonrasında kitaplaştırdığını ifade eden Gürbüz, bu ses kayıtlarının önemli bir kaynak niteliğinde olduğunu ifade etti.
     Gürbüz, Balkanlardan Anadoluya doğru 1877den başlayarak göç edenlerin muhacir, mübadil ve göçmen olarak adlandırıldığı üç büyük göç dalgasının yaşandığını belirterek, ABDli tarihçi Justin McCarthyin hazırladığı haritaya göre, Osmanlı topraklarında 5 milyon Müslümanın Balkanlardan göçe zorlandığı bilgisine dikkati çekti.
     Balkanlardaki Türklerin göç üstüne göç dalgası ve çok büyük sayılarda ölümler yaşadığını dile getiren Gürbüz, şunları kaydetti:
     Balkanlar, imparatorluk coğrafyamızın parçasıdır. Evlad-ı Fatihan uzun asırlar bu topraklarda çeşitli kavimlerle iç içe huzurla yaşadı ve onları adalet içinde huzurlu yaşattı. Bu topraklarda, 93 harbi sonrasında başlayan bir Türk temizliği yapıldı. Göç yollarına düşenler, büyük kayıplarla Anadoluya ulaştı.
    
     -Türkler büyük acılar çekti
    
     Gürbüz, babasının anlattıkları doğrultusunda başta Selanik olmak üzere Balkanların hile ve ihanetlerle Türklerin elinden alındığını ifade ederek, şunları söyledi:
     Selanik teslim edilirken, nüfusun yüzde 45i Müslüman, yüzde 40ı Yahudi, yüzde 13ü Bulgar, sadece yüzde 5i Rumlardan oluşuyordu.
     Balkan acısında ihanetler var. Babam, Selanik tek kurşun atılmadan, 9 Kasım 1912de Selanik Valisi Mehmet Nazım, Belediye Başkanı Osman Sahip ve ordu komutanı Kel Hasan Tahsin Paşa tarafından rüşvet karşılığı Yunanlılara verildiğini söylüyordu. Selanik, Manastır, Seres bölgesi tek kurşun atılmadan verildi. O dönemde direnen bazı bölgelerin, aylarca işgal edilemediğini, yine babam anlatıyordu. Bu topraklar hile ve ihanetle Osmanlıdan koparıldı.
     Gürbüz, Rumeli Türkünün büyük acılar çektiğini belirterek, Ermenilerin yaptığı propagandanın yüzde 1ini bile Türkiye yapmış olsaydı, dünya Türklerin soykırıma uğradığını kabul ederdi dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Balkan Savaşlarının 100. yıldönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER