Bandırmadan yurt dışına tohum ihracatı

Bandırmadan yurt dışına tohum ihracatı -Tohum üretimi yapan şirketin pazarlama ve satış müdürü Tan: -Şimdiye dek pek çok tohum çeşidi geliştirdik ama özellikle soğanda çok iddialıyız. Şu ana dek 9 soğan çeşidi geliştirdik (


BALIKESİR (A.A) - Bandırmada, tohum üretimi yapan bir şirketin pazarlama ve satış müdürü Macide Tan, ürettikleri tohumları yurt dışına da ihraç ettiklerini belirterek, Şimdiye dek pek çok tohum çeşidi geliştirdik ama özellikle soğanda çok iddialıyız. Şu ana dek 9 soğan çeşidi geliştirdik dedi.
     Bandırma Kadın Girişimciler Kurulu üyesi de olan Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile şirketi olarak sektöre olan ilgilerinin 1972 yılında Tahirova Türk-Alman Çiftliğine sözleşmeli buğday tohumluğu üreterek başladığını kaydetti.
     Daha sonraki yıllarda tohumculuk kuruluşlarıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve 1990lı yıllarda, eşi Şükrü Tan ile tohumluk yetiştirici belgesini aldıklarını belirten Tan, 1995-2005 yılları arasında özel sektör kuruluşlarında çalışan deneyimli teknik elemanları şirket bünyesine aldıklarını anlattı.
     Halen soğan, kavun, ıspanak, buğday ve çeltikte sertifikalı tohumluk yetiştiriciliği yaptıklarını söyleyen Tan, Bandırmada olan şirket merkezinin üretim alanlarının Çepni köyünde olduğunu, mevcut arazi varlığının 10 dekarının, araştırma çalışmaları için ayrıldığını belirterek, 15 dekarlık alanda da işletme binası ile depo, laboratuvar, işçi lojmanları ve diğer alt yapının yer aldığını söyledi.
     Şirketin, gerek yetişmiş teknik eleman kadrosu, arazi varlığı, araç ve ekipmanları, gerekse alt yapısıyla tohumluk üretim ve ıslahı konusunda çalıştığını belirten Tan, başarının sırrının kalitede olduğunu vurguladı.
     Tan, Kaliteli tohum yetiştiriciliğine büyük önem veriyoruz. Kendi ıslahımız olan 9 çeşit soğan, birer çeşit bezelye ve ıspanağımız var. Ayrıca, devletten aldığımız buğday, çeltik ve mısır tohumlarını yetiştiriyoruz dedi.
    
     -Soğan tohumu pazarında önder Hollandaya da tohum satıyoruz-
    
     Macide Tan, Trakyadan Şanlıurfaya kadar tohum satışı yaptıklarını söyledi. Yurt dışındaki pazarlarının ise Azerbaycan, Kazakistan, Rusya, Irak, Suriye, Almanya ve Hollandadan oluştuğunu dile getiren Tan, Avrupa, Asya ve Arap ülkelerinde müşterilerinin olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
     Hollanda gibi soğan tohumu pazarında önder bir ülkeye de tohum satıyoruz. Bu başarı kolay gelmiyor. Eşimin yanı sıra çocuklarımız Şevki, Göksel ve Yasemin de, başarılarımıza katkı sağlıyor. Şirketimizin yönetim kurulu başkanı eşim Şükrü Tan, Genel Müdürümüz ise oğlumuz Şevki Tan. Sürekli yenilik peşinde koşuyoruz. Şimdiye dek pek çok tohum çeşidi geliştirdik ama özellikle soğanda çok iddialıyız.
     Şu ana dek 9 soğan çeşidi geliştirdik. Bunlardan birisi, Polat soğan. 15 gün erken ürüne duruyor. Bir diğeri Gün Tan. Bu soğanda verimliliğimizi 10 tona dek yükselttik. Üstelik, depolamada yüzde 5 fireyle 6-7 ay dayanabiliyor. En önemlisi de, verim düşüren bir hastalık olan Mildiyöye karşı başlattığımız hibrit çalışmalarıdır. Soğan tohumu konusunda önder bir ülke olan Hollanda da, Mildiyö denilen hastalığa yeni yeni çare bulmaya çalışıyor. Mildiyö ve pembe kök hastalığına dayanıklı hibrit çalışmalarımız sonuçlandığında, soğan tohumu pazarında liderliğe oynamaya başlayacağız.
     Şirket olarak kendi işletmelerine ait tohumlukları ürettiklerini, sözleşmeli olarak üretim yapmadıklarını belirten Tan, silajlık Türk hibriti yerli mısır tohumu çeşitlerinin de olduğunu söyledi.
     Çiftçimizi, nematodsuz, sertifikalı çeltik tohumu üretimine teşvik ediyoruz. Komşu ülkelerde bayilerimiz bulunuyor diyen Tan, yurt dışındaki tanıtım fuarlarına katıldıklarını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ahmet Pesen / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bandırmadan yurt dışına tohum ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER