Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş:

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş: "Mantar zehirlenmelerine karşı tek çare doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesidir"


BAYBURT (A.A) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, mantar zehirlenmelerine karşı tek çarenin doğal alanlarda yetişen mantarların yenilmemesi olduğunu belirtti.
     Durulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların kurutulmuş veya konserve olarak yenmesi sonucunda zehirlenmelerin meydana geldiğini ve bu durumların ölümle dahi sonuçlanabildiğini ifade etti.
     Mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışların bol olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında görüldüğüne işaret eden Durulmuş, şunları kaydetti:
     "Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesinin ardından 2 saat sonra, bazı mantar türlerinde ise 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir. Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek nitelikte olup tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi, bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Özcan
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER