Bigada 1. Domates festivali

Bigada 1. Domates festivali


ÇANAKKALE (A.A) - Biga ilçesine bağlı Bozlar köyünde bu yıl birincisi düzenlenen Domates Festivali kapsamında, En iyi domates yarışması yapıldı.
     Bozlar köyünde kaliteli domates üretimini arttırmak ve teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmaya 14 üretici katıldı. Yarışma jürisi, irilik, meyve sertliği, kabuk kalınlığı, renklenme, albenisi, tat ve aroma ile hastalık ve zararlı kriterleriyle değerlendirmeye alınan domateslere puan verdi.
     Değerlendirme sonunda Engin Deveci birinci, Sezai Boz ikinci, Recep Girgin ise üçüncü seçildi. Dereceye giren yarışmacılara başarı belgelerinin verilmesini ardından birinciye 50 litre mazot ile 500 lira teşvik ikramiyesi, ikinciye 30 litre mazot 300 lira teşvik ikramiyesi, üçüncüye de 20 litre mazot ile 200 lira teşvik ikramiyesi verildi.
     Biga Kaymakamı Fatih Genel de 3 yarışmacıya gübre ve ilaç desteğinde bulacaklarını bildirdi. Genel, diğer köylerde de ön planda olan süt, bal, çeltik, ekin, et, biber ve kiraz gibi ürünlerin festivallerinin yapılacağını duyurdu.
     İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ceylan, bölgede 10 bin dekar alanda domates ekimi yapıldığını, bunun 7 bin dekarının sofralık, 3 bin dekarının ise sanayilik domates olduğunu söyledi.
     Sofralık domatesin Bozlar, Sığırcık ve Gerlengeç köylerinde üretildiğini kaydeden Ceylan, bölge çiftçisinin domates tarımında kaliteli üretim yaparak, Çanakkale ve Biganın markalaşmasını sağladıklarını belirtti.
     Yarışmada birinci gelen ve 10 yıllık çiftçi olan Engin Deveci de 6 dönümlük tarlasında ürettiği domateslere, organik gübre verdiğini belirterek, domateslerin, İstanbuldaki tüketicilerin sofralarını süslediğini söyledi.
     Türk Halk Müziği sanatçısı Fahriye Güneyin verdiği konserle sona eren festivale, İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ayhan Gider, AK Parti İlçe Teşkilatı, Köy Muhtarı Cezmi Menekşe, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
    
     Muhabir: Serten Akkaya / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Bigada 1. Domates festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER