Bilecikte Medyada Cinsiyetçi Haller semineri

Bilecikte Medyada Cinsiyetçi Haller semineri


BİLECİK (A.A) - Bilecikte, Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığına bağlı Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Medyada Cinsiyetçi Haller konulu uluslararası seminer projesi gerçekleştirildi.
     Öğretmenevinde gerçekleşen toplantıya, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Polonya, Romanya, Slovenya, İspanya ve Türkiyeden 22 sivil toplum çalışanı katıldı.
     Proje eğitmenlerinden Nurdan Terzioğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, seminer boyunca yapılan çalışmalar sonucunda günlük yaşamda erkeğe, kadına, cinsiyete ve cinsel yönelimlere karşı ayrımcılık yapıldığını öne sürerek, televizyon reklamları, video klipler, filmler ve sokaktaki posterlerin incelendiğinde ayrımcılığın, insanları ve insanların farklı cinsiyetlere ve cinsel yönelimlere bakışını olumsuz etkilediğini iddia etti.
     Ayrımcılığın, birçok temel nedeni olduğunu ifade eden Terzioğlu, şöyle konuştu:
     Bunların en başında farkındalık ve bilinç eksikliği geliyor. İnsanlar haklarını yeterince bilmiyor. Bu nedenle ayrımcılığa uğruyorlar. Yargıya başvurmadıklarından, söz konusu ayrımcılığı yapanlar bu durumu kullanıyor. Yargının zaman zaman doğru işlememesi gerçeğiyle birleştiğinde, medyada ayrımcılık durmaksızın devam ediyor. Örgün eğitimde cinsiyet eşitliği desteklemeli ve gençlerin toplumsal roller konusunda daha eleştirel düşünmeleri sağlanmalıdır.
     Proje eğitmenleri Mustafa Erdoğan da Avrupa çapındaki medya ve ayrımcılık ile ilgili mevcut yasaların çok genel olduğunu belirterek, yasaların somut ve spesifik olmadıklarından çok farklı şekillerde yorumlanabildiklerini vurguladı.
     Medyanın zaman zaman cinsiyeti bir meta olarak kullandığı durumların ortaya çıktığını savunan Erdoğan, Avrupanın 9 ülkesinden sivil toplum kuruluşları olarak bu probleme karşı somut adımlar atma kararlılığında olduklarını bildirdi.
     Etkinlikte, Yunanistandan Despina Kanellopoulou, Hırvatistandan Hrvoje Matus ve Bulgaristandan Emil Markov da birer sunum yaptı.
    
     Muhabir: Mesut Tankulu
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Bilecikte Medyada Cinsiyetçi Haller semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER