Bingölde suni tohumlama uygulama projesi

Bingölde suni tohumlama uygulama projesi


BİNGÖL (A.A) - Bingölde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Suni tohumla uygulama projesi hayata geçirilecek uygulanacak.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız, proje ile Bingöl ve ilçelerinde hayvancılığı geliştirmek, istihdamı arttırmak, çiftçi gelirlerine katkı sağlamak ve genetik kapasitesi yüksek tohumun kullanılmasının yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydetti.
     Suni tohumlamada genetik kapasitesi yüksek tohumların temin edilerek kullanılmasını planladıklarını belirten Ildız, suni tohumlamanın hayvan ıslahında en önemli ve en kolay yöntem olduğunu bildirdi.
     Ildız, suni tohumlama ile kolayca bulaşabilen bruccellosis ve leptosprosis gibi birtakım hastalıkların bulaşmasının önlenebildiğini ifade ederek, Ayrıca bu hastalıklardan bruccellosis zoonoz bir hastalık olup insanlarda ciddi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Suni tohumlamada yüzde 50 anneden yüzde 50 babadan gelen verim özellikleri ile 9-10 yıl içerisinde saf ırklara yakın genetik özelliğe sahip hayvan ırkları meydana gelebilmektedir. Bingölde yerli ırk tosunlarda ortalama karkas ağırlığı 150-190 kilogram arasında iken suni tohumlama yapılan yerli ırk tosunlarda bu ortalama 240-270 kilogram arasında olmaktadır. Suni tohumlama sayesinde hem vatandaşla, hayvanından daha fazla verim elde etmekte hem de adaptasyonu yüksek kültür ırk hayvanlar elde edilmektedir. Bingöl ve ilçelerinde 10 bin büyükbaş hayvana suni tohumlama yapılmasını planlıyoruz. Tüm teknik hizmetler müdürlüğümüz tarafından yürütülecek. Suni tohumlama yapmak isteyenler projeden yararlanabilecek.
    
     Muhabir: Naim Boşkut - Abdullah Çelik / Meral Özdemir
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Bingölde suni tohumlama uygulama projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER