Bursagaz Şebeke Kontrol ve Yönetim Merkezi

Bursagaz Şebeke Kontrol ve Yönetim Merkezi açıldı -Genel Müdür Tola: Açılışını gerçekleştirdiğimiz 2 bin 300 metrekare kapalı alana sahip olan Şebeke Kontrol ve Yönetim Merkezi binamız, 6 ayda tamamlanarak kullanıma hazır hale gelmiştir


BURSA (A.A) - Bursagaz Şebeke Kontrol ve Yönetim Merkezi, törenle açıldı.
     Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, Bursagazın 3 milyon avroya mal olan Supervisory Control and Data Acquisition-Uzaktan Veri Toplama ve Kontrol Sisteminin (SCADA) bulunduğu Şebeke Kontrol ve Yönetim Merkezinin genel müdürlük binasıyla birlikte gerçekleştirilen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bursagazın 5 bin kilometre uzunluğundaki şebeke altyapısı, 750 bini aşan abonesi, 630 bin gaz kullanıcısı ve yıllık 1,5 milyar metreküplük gaz hacmi ile Türkiyenin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi olduğunu söyledi.
     Yeni merkezin temel olarak İşletme ve Bakım Müdürlüğü için tasarlandığını belirten Tola, şöyle devam etti:
     Açılışını gerçekleştirdiğimiz 2 bin 300 metrekare kapalı alana sahip olan Şebeke Kontrol ve Yönetim Merkezi binamız, 6 ayda tamamlanarak kullanıma hazır hale gelmiştir. Gelişmiş hizmet ve işletme altyapımız ile müşterilerimize sürekli ve güvenli doğal gaz arzı yolunda bugüne kadar pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Şebeke Kontrol ve Yönetim Merkezimiz başta olmak üzere, Coğrafi Bilgi Sistemi, SAP Kurumsal Kaynak Planlaması ve dijital arşiv uygulamaları ile sektöre model olan projeler kazandırmaya devam etmekteyiz.
     SCADA uygulamasıyla güvenli ve sürekli doğal gaz arzı sağlamanın ötesinde, sistemsel entegrasyonu da sağlayarak bütünsel şebeke yönetimi anlayışını hayata geçirdiklerini anlatan Tola, EWE Grup şirketleri arasında yer alan BTC firması ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz SCADA projemiz bugün Türkiyedeki en kapsamlı projeler arasında yer almaktadır. Merkez kapasite, izlenebilirlik ve performans yönüyle sektörde örnek bir uygulama. Bu yatırımı Bursagazın Bursa halkına güvenli ve sürekli doğal gaz arzı taahhüdünün gerçekleştirilmesi amacıyla ortaya koyduk diye konuştu.
     Bursagaz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. William Schoeber ise Bursada doğal gazın 20. yılını kutlayarak, Bursagazın Bursanın yeşil şehir kavramına katkı koyduğu bir gerçek. SCADA sistemiyle önemli bir gelişmenin altına imza atmış olduk. Bursagaz, Alman tecrübesi ve Türkiyedeki dinamikler arasında gerçekleştirilen mutlu bir evliliğin adıdır dedi.
     Bursagazın Nilüferköy Yerleşkesinde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, Bursagaz Yönetim Kurulu Üyesi ve EWE Enerji CEOsu Hasan Erbil Doyuran, Bursagaz Yönetim Kurulu Üyesi ve EWE Enerji CEOsu Dr. Frank Quantenin de katılımıyla düzenlenen törende, konuşmaların ardından merkezin açılış kurdelesi kesildi.
     Açılışın ardından Bursagaz Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Özden, SCADA Merkezinin çalışma sistemi hakkında davetlilere uygulamalı olarak sunum yaptı.
     Merkezde bulunan sistem bünyesinde oluşturulan kayıt mekanizması ile arşivleme yapılıp, tüketim aşımları ve değerlerine anlık olarak ulaşım sağlanıyor. Yük tahmini ve yük dengeleme uygulamaları için meteoroloji istasyonu kurulan merkezde, hava ve toprak sıcaklığı, rüzgar şiddeti ve yönü gibi parametreler kullanılarak, Bursanın gelecek dönemde tüketeceği gaz miktarının hesaplanması ve mevcut hatların maksimum verimde kullanılması sağlanacak.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursagaz Şebeke Kontrol ve Yönetim Merkezi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER