Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması

Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması -Antakya Belediye Başkanı Savaş: -Kentin ana sorunlarını büyükşehir belediyesi şemsiyesi altında homojen bir şekilde çözme imkanına sahip olacağız (Fotoğraflı-Görüntü


HATAY (A.A) - TBMM Genel Kurulunda, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının yasalaşmasıyla birlikte büyükşehir statüsüne kavuşan Hatayda, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentin ana sorunlarını homojen şekilde çözüm imkanına kavuşacaklarını bildirdi.
     Savaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarının kabul edilmesiyle büyük mutluluk yaşadıklarını ve bunun kente yapılacak hizmetler anlamında çok önemli olduğunu söyledi.
     Hatayda 76 belediye bulunduğunu, bunun 12sinin ilçe, 64ünün de belde belediyesi olduğunu ifade eden Savaş, kentte 1,5 milyon insanın yaşadığını belirtti.
     Altyapı ve teknik imkanlar konusunda belde belediyelerinde yeterli imkanların bulunmadığını vurgulayan Savaş, bu durumun alt yapı başta olmak üzere yol gibi önemli temel ihtiyaçların karşılanması noktasında belde belediyeleri için sıkıntı oluşturduğunu kaydetti.
     Büyükşehirin bütün şehri tek elden hizmet edecek bir sistem oluşturacağının altını çizen Savaş, şöyle devam etti:
     Büyükşehir belediyesi esas temel ihtiyaçları, önemli organizasyonları, alt ve üst yapıyı yapacak. Büyükşehir ile alt ve üst yapı başta olmak üzere arıtma, temizlik ve yollar konusunda homojen bir yapı sağlanacak. Bu yapıyla ilçe merkezi de, köyler de hepsi aynı imkanlardan faydalanacak. Gelirlerimiz artacak ve daha iyi hizmet üretebileceğiz. Büyükşehir, bir nevi şehri bütünleyen bir yapı olacak. Kentin ana sorunlarını büyükşehir belediyesi şemsiyesi altında homojen bir şekilde çözme imkanına sahip olacağız.
    
     -İlçe sayısı 15e çıkacak-
    
     Hatayın büyükşehir olmasıyla 12 olan ilçe sayısının 15e çıkacağını dile getiren Savaş, yaklaşık 60 belediyenin kalkacağını, bununla daha güçlü yapı oluşacağını, daha fazla ve sağlıklı iş yapma imkanına sahip olunacağını belirtti.
     Savaş, yeni uygulamayla Hatayın yeni ilçelere ayrılmasına karşı çıkanlar ve itiraz edenler olduğunun hatırlatılması üzerine sözlerini şöyle sürdürdü:
     İlçe sınırları (şuradan olsa, buradan olsa) deniliyor. Bence bölünen ilçelerden daha çok önemli olan bütün olarak büyükşehirin yapacakları. Çünkü, alt, üst yapıyı, ulaşımı o getirecek, yani ana temada neler varsa büyükşehir yapacak. Konunun ayrıntısına girerseniz teferruatta boğulursunuz ve işin içinden çıkamazsınız. Bütün olarak zaten işin yüzde 90ını büyükşehir yapacak. Büyükşehiri nasıl sağlıklı kurar ve kuşatırız, bunu yaparken hangi dengeleri gözetiriz, bence bunların konuşulması daha doğru. Şu mahalle, şuradan almış buradan almış fark edecek bir şey yok. Çünkü, devletten ve vergi iadesiyle alacağınız para aynı. O yüzden çeyizimizi iyi hazırlamak zorundayız, yani gelinlik kızımız varsa bunun her şeyini hazırlanması gerekiyor. Bu çeyiz de Hataydaki tarihi, kültürel medeniyet birikimimizi ileriye taşımak, bunun için hummalı çalışmamıza devam etmektir.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER