Çarşamba Ovasında kivi hasadı

Çarşamba Ovasında kivi hasadı -Ovanın kivi üretimine müsait olduğu bildirildi


SAMSUN (A.A) - Çarşamba Ovasının kivi üretimine müsait olduğu bildirildi.
     Çarşambada kivi üretimi yapan bir çiftliğin sahiplerinden Ali Arslan (51), gazetecilere yaptığı açıklamada, 2001 yılında kivi üretimine başladıklarını ve 12 yıldır bu işle uğraştıklarını söyledi.
     400 dönümlük arazide 23 bin fidanla üretim yaptıklarını dile getiren Arslan, kivi hasadında çalışan 115 işçileri olduğunu aktardı. Arslan, kivinin bakım gerektiren bir meyve olduğunu belirterek, İyi bakarsan ve soğuğa yakalatmazsan her yıl meyve alırsın, aksi halde soğuğa yakalatırsan ya da yeterince iyi bakamazsan bir sonraki sene meyve alamazsın dedi.
     Fındığın kivi ile kıyaslanamayacağını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:
     400 dönümlük bir arazide kivi üretimi yapıyoruz. Eğer bu arazide fındık üretimi yapıyor olsaydık alacağımız toplam fındık 40 ton olurdu. Bu nedenle fındık kiviyle kıyaslanamaz bile. Çarşamba Ovası hem rakım olarak hem de toprak yönünden kivi ekimine çok müsait. Eğer ovanın yüzde 30una dahi kivi ekimi yapılsa kivi üretiminde dünyada birinci ülke oluruz. Kivi talep edilen bir meyve. Türkiyede yıllık 50 bin ton kivi tüketiliyor ancak sadece 20 bin ton üretim olduğu için 30 bin ton ithal ediyoruz. Eğer kivi üretimi yapılırsa ithal eden değil ihraç eden ülke oluruz.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman / Fatma Kalay
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Çarşamba Ovasında kivi hasadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER