Çatalağzı Termik Santralı

Çatalağzı Termik Santralı -Eren Holding Koordinatörü Orhan: -ÇED raporuna bakarsanız, biz burayı yerli kömür kullanacağız taahhüdüyle almadık, böyle bir taahhüdümüz yok. Ancak yerli ve ithal kömürde kullanırız ibaresi vardır


ZONGULDAK (A.A) - Eren Holding Koordinatörü Erol Orhan, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna bakarsanız, biz burayı yerli kömür kullanacağız taahhüdüyle almadık, böyle bir taahhüdümüz yok. Ancak yerli ve ithal kömürde kullanırız ibaresi vardır. Bu kamuoyunda yanlış biliniyor dedi.
     Orhan, Zonguldakın Çatalağzı beldesinde yapımı tamamlanan 1360 megavatlık santralı inceleme gezisinde, gazetecilere yaptığı açıklamada, termik santralın tanıtılması ve yanlış bilgilendirmenin giderilmesi amacıyla teknik gezi düzenlediklerini söyledi.
     Holding olarak her zaman şeffaf olduklarını, Zonguldaka, Türkiyedeki en modern tesisi ileri teknolojiyle kurduklarını anlatan Orhan, şöyle konuştu:
     Biz çevreye önem veren kuruluşuz. Yılda 3-3,5 milyon ton ithal kömür kullanıyoruz. Termik santrali sistemi yerli ve ithal kömür olarak dizayn edilmiş. Ancak Zonguldak kömüründe şöyle bir handikap var. Bizim tesisimiz açısından da şöyle bir handikap var. Zonguldaktaki kömür koklaşabilir olduğundan yandıktan sonra bir topaklaşma oluyor. Bu topaklaşma da zaman zaman santralın durmasına neden oluyor. Bundan dolayı yerli kömürü belli oranda karıştırarak kullanmak zorundayız. Bu oranda yaklaşık yüzde 6-7 civarındadır. Son yıllarda Zonguldaktaki yerli kömür üreticilerinin büyük sıkıntıda olduğunu biliyoruz. KARDEMİRe ve ERDEMİRe kömür satılamadığının farkındayız. Biz bütün imkanlarımızı zorlayarak günlük bin 100 ton kömür oranına çektik. Aldığımız kömür, geçen yıl redevanslı sahalarda üretilen toplam kömürün yüzde 48ine karşılık geliyor. Bunu alırken de dünya kömür fiyatlarının üzerine 5 dolar ekleyerek kömürü alıyoruz. Buradaki amacımız yerli kömür üretenler ayakta dursun ve çalıştırdığı insanlar işsiz kalmasın diye politika izledik.
     Termik santralı yaparken taşkömürü kullanma taahhüdünde bulunmadıklarını ifade eden Orhan, ÇED raporuna bakarsanız. Biz burayı yerli kömür kullanacağız taahhüdüyle almadık, böyle bir taahhüdümüz yok. Ancak yerli ve ithal kömürde kullanırız ibaresi vardır. Bu kamuoyunda yanlış biliniyor. Termik santralden çıkan külün yüzde 80-90nı satıyoruz. Kül barajımıza daha az kısmı gitmektedir. Kullanılmayan külleri geri dönüşümle kullanmak için çalışmalarımız var diye konuştu.
     Bir gazetecinin Termik santralin bacasından gece siyah duman çıkıyor hatırlatmasına Eren Holding Koordinatörü Erol Orhan, Bu doğrudur. Santral durduğu zaman veya yeni yanmaya başladığı zaman direk kömürle yakamazsınız. Kazan yakılacağı zaman fuel-oil kullanırsınız. Kazanın içerisi ısıtılır. Isıtıldıktan sonra kazanın içerisine kömür enjekte edilir ve kömür öyle tutuşur. Bu fuel-oil kullanıldığı zaman bacadan siyah duman çıkar. Bu yılın Nisan-Mayıs aylarında bakım nedeniyle duruş yapacağız. Kazanlarda teknoloji değişikliğine gideceğiz. Plazma denilen elektrikli bir sistem var. Bunu getireceğiz. Fuel-oil yerine bunu kullanarak siyah dumandan kurtulmuş olacağız şeklinde konuştu.
     Kamuoyunda radyasyon konusunda yanlış bilgilendirmeler olduğuna dikkati çeken Orhan, Biz 6 ayda bir radyasyon değerini ölçtürüyoruz. Eğer kömürün radyasyonu var ise şu anda Zaten Zonguldakta yaşıyoruz. O radyasyonu bir şekilde alıyorsunuz. Tesisimizin radyasyon açısından zararlı olmadığı yapılan denetimlerde bildiriliyor ifadesini kullandı.
    
     -Termik santrallere karşı değilim-
    
     Eren Holding Koordinatörü Erol Orhan, termik santrallara karşı olmadığını ve çevre derneklerinde çalıştığını dile getirerek, şunları kaydetti:
     Çatalağzı Termik Santralının (ÇATES) kül barajının yapılmasında katkısı olan birisiyim. ÇATESin kapatılması için mücadele etmedim. Ben ÇATESin külünün denize dökülmemesi için çalıştım. Eğer uygun teknoloji olursa her şey yapılabilir. Önemli olan uygun teknolojinin yapılmasıdır. ÇATES o zamanın teknolojisiyle yapılmış ama yenilenmemiş. Sıkıntı burada. Biz geri teknolojilere karşı çıkalım. Ama ileri teknolojilere karşı çıkmanın mantığını anlamıyorum.
     Santrallarında çalışan bütün işçilerin sağlık kontrolünden geçtiğini vurgulayan Orhan, sözlerini şöyle tamamladı:
     İşçilerimiz bütün tahlilleriyle, birlikte bilgisayar ortamında doktor tarafından analizleri işleniyor. Aylık ve yıllık periyotlarla kontrol edilerek işleniyor. Kanser vakalarıyla ilgili basında çıkan haberler var. Bir mahalle muhtarımızın dilekçesi üzerine bu olay ortaya çıktı. Mahallelerinde 15 kişinin kanser olduğuna yönelik bir dilekçedir. İlgili kurumlarda bir kurul oluşturdu ve araştırma yaptılar. Yapılan araştırmada bir rapor hazırlandı. Bu raporda da şöyle sonuç çıktı. Bu 15 kişide kanser olayı vardır. Ama bunlar Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) emekli ve sürekli sigara içen insanlarda kanser olarak birinci kriter bunu öne sürdüler. Kirletici unsurları da dikkate alarak söz konusu mahallede kanser olayı olmuştur dediler. Direk termik santrala bağlı olarak olduğu söylenmedi. Ben de şunu soruyorum. ÇATES 1948 yılında kuruldu. O zamandan bu yana neden insanlar kanserden ölmedi.
     Konuşmaların ardından gazetecilere 1360 megavatlık santral gezdirildi.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Çatalağzı Termik Santralı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER