Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: -Son 9,5 yıldır cumhuriyet tarihinin en büyük atağını yaptık, en büyük kentsel dönüşümünü gerçekleştirdik -20 yılda afet riski taşıyan binaları yenileyeceğiz


ZONGULDAK (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Son 9,5 yıldır cumhuriyet tarihinin en büyük atağını yaptık, en büyük kentsel dönüşümünü gerçekleştirdik dedi.
     Bakan Bayraktar, Ereğli ilçesinde düzenlenen, MÜSİAD Genel İdare Kurulu 16. Başarı Ödülleri töreninde, Türkiyenin topyekun bir gelişme ve kalkınma gayreti içerisinde olduğunu belirtti.
     MÜSİADın Türkiye için farklı bir vizyonu ortaya koyduğunu, ülkenin müteşebbis gücünün moralini ve özgüvenini artırdığını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:
     Türkiyenin 780 bin kilometresine sermayenin dağılımı ve bu bölgelerden iş adamı yetişmesi, yatırımların oluşması için gayret gösterdi. Bugün burada olan 77. Genel İdare Kurulu ve Ereğli Şubesinin 16. Başarı Ödülleri de bunun simgeleşmiş örneklerinden bir tanesidir.
     Gençlerimizi insanlarımızı başarı ve ödül yüreklendiriyor. Tabii ki bu süreç içerisinde dünyamız alabildiğine yakınlaşıyor, iletişim artıyor, ulaşım artıyor ve ekonomi bütünleşiyor. Bugün Brezilyada, Japonyada ekonomik faaliyet olunca Türkiyede bunu hissetmek durumundasınız. Arap Baharı olduğunda bunu hissetmek durumundasınız. Yalnız yaşayanlar, büyüyemeyenler gelişimini tamamlayamazlar. Bu gelişme sürecinde biz de Türkiye Cumhuriyetinin hükümetleri olarak büyük bir gayret içerisindeyiz.
     Dünya nüfusunun yaklaşık 6.5 milyar olduğunu ve yarısından fazlasının şehirlerde yaşadığını aktaran Bayraktar, Türkiyenin nüfusunun da yüzde 76sının şehirlerde olduğunu dile getirdi.
     Bayraktar, 2050 yılına kadar Türkiye nüfusunun 80 milyon olacağını ve şehirlerde yaşayanların oranının yüzde 85lerin üzerine çıkacağını belirterek, Dünya nüfusu 8.5 milyarı aşacak yüzde 70e yakını şehirlerde yaşayacak. Durum böyleyken yerleşim birimlerini topyekun dizayn etmeliyiz. Kalkınmış bir ülke olabilmek için şehirlerimizin çok güzel fotoğraf vermesini sağlamalıyız dedi.
    
     -20 yılda afet riski taşıyan binaları yenileyeceğiz
    
     Tapu ve Kadastro il ve bölge müdürlüklerinin çok daha modern bir şekilde hizmet vermeye çalıştığını ifade eden Bayraktar, Kayseride tapusu olan vatandaşımız, İstanbulda tapusunu alıp verebilecek. Bunun gayreti içerisindeyiz dedi.
     Bayraktar, İller Bankasını hazineden para alıp belediyelere tahsis eden bir kuruluş değil, aynı zamanda kendisi de işletme yapan, para kazanan ve bu paradan da yüzde 50 kadarını belediyelere veren bir kuruluş haline getirmeye çalışacaklarını söyledi.
     Mevcut kentsel dönüşüm yasaları ile 1956dan itibaren şehirlere yoğun göç başladığını, gecekondulaşmanın oluştuğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
     İlk tarihlerden itibaren, köylerden iş, aş bulmak için şehirlere gelen insanların ucuz konut elde edilmesi için çıkartılan kanunlar, büyük bir gayret içerisinde oldu. Ama bunların hiçbiri derde derman olamadı. Son 9,5 yıldır cumhuriyet tarihinin en büyük atağını yaptık, en büyük kentsel dönüşümünü gerçekleştirdik. Bunların hiçbiri yeterli değil. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası ile önümüzdeki süreçte bir seferberlik başlatacağız. Bunu vatandaşlarımız ile yapacağız. Vatandaşımızı incitmeden, itip kalkmadan...
     Türkiyenin yüzde 92sinin 1 ve 2. derece deprem kuşağı üzerinde bulunduğuna değinen Bayraktar, fay hattındaki 6.5 milyon hanenin çok acil bir şekilde elden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
     Bayraktar, Marmara depreminde 20 bine yakın insanımızın kaybedildiğini, ekonominin 45 saniyede yüzde 4 küçüldüğünü ve Van depremi için bugüne kadar 4 milyar lira bütçe ayırdıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     20 yılda afet riski taşıyan binaları yenileyeceğiz. Yanına ihtiyaç olunan konutlar da yapacağız. 20 yılda inşallah çok daha fazla rakamlara ulaşacağız, azimliyiz ve kararlıyız. Sizin desteğinize muhtacız. Türkiyenin ekonomisi ve Türkiye inşaat sektörü canlanacak. İstihdam artacak, işsizlik azalacak. İnşaatlarda kullanılan malzemenin yüzde 98ini biz üretiyoruz. Müteahhitlik sektörü gelişecek, teknik müşavirlik gelişecek, yurt dışından aldığımız işlerden çok daha fazla para getireceğiz. Daha fazla döviz getireceğiz.
     MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da yeni dönemin ilk genel idare kurul toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, MÜSİADın kuruluşundan itibaren bahsettiğimiz faaliyetlerinden biri de eğitim faaliyetleridir. Bir üst kulvara geçilecek ve klasik ifadesi ile üniversite-sanayi işbirliğinde, bu yıl iş dünyası ile akademik dünyayı daha yakın hale getireceğiz dedi.
     Olpak, Türkiyede 15 noktada daha MÜSİAD bayrağını dalgalandıracaklarını, yurt dışında ise 121 faaliyet noktasına yeni halkalar eklemeyi hedeflediklerini kaydetti.
     Konuşmaların ardından Bakan Bayraktara, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve MÜSİAD Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Faruk Yazıcı tarafından plaket takdim edildi.
    
     Muhabir: Ahmet Özler / Sinan Özmüş
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER