Çocuklarda göz tembelliğine dikkat

Çocuklarda göz tembelliğine dikkat -Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz uzmanı Opr. Dr. Bilen: Çocuklarınızı 2-3 yaşlarında mutlaka göz taramasından geçirin


ADIYAMAN (A.A) - Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Uzmanı Opr. Dr. Abdurrahman Bilen, çocukların 2 ile 3 yaş aralığında mutlaka göz taramasından geçirilmesi gerektiğini söyledi.
     Bilen, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklardaki göz tembelliğini ailelerin fark edemediğini ve 8 aşından sonra tedavisinin imkansız olduğunu ifade etti.
     Ailelerin göz tembelliğini sadece şaşılıkta fark ettiğini belirten Bilen, Göz tembelliği çocuklarda sık rastladığımız bir olay. Bunun çok çeşitli sebepleri var. Bazıları aileler tarafından fark edilebilir sebepler, bazıları ise yapılan incelemeler sonrası fark edilebilir. Özellikle aileler şaşılık türü sebepleri fark edebilir. Hipermetrop olan bu çocukların gözlerinde kayma görülebilir. Bunlar tembelliğe yol açan sebeplerdir. Bu şaşılık aslında iyi bir şey, çünkü bu şekilde aileler çocuklarını hekime getiriyorlar. Bunların dışında göz tembelliğine sebep olan göz kapağının düşmesi de var. Bunu da aileler fark ediyordedi.
     Çocuklardaki göz tembelliğine kısa sürede müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bilen, 8 ile 10 yaşından sonra tedavisinin imkansız olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Birde ailelerin fark edemedikleri var. Bunlar göz taraması yapılmadan anlaşılmaz. Bunlarla daha çok karşılaşıyoruz. Onun için biz her çocukta doğumdan itibaren göz kontrollerini öneriyoruz. Aynen bir çocuk hekimine gider gibi bir kez doğumda, bir kez 2 ile 3 yaş arasında bir defa da okula başlamadan en az 3 kez öneriyoruz. Bunlarda rastladıklarımız arasında katarak ve göz tansiyonları gibi bir çok rahatsızlık var. Ama göz tembelliği çok kez ailenin fark edemediği şekilde ortaya çıkıyor. En önemli özelliği de göz tembelliğinin belli bir süreden sonra tedavisinin olmaması. 8 - 10 yaşından itibaren başarı imkanı yoktur dur. Gözlük ihtiyacı olan bu çocuğun en erken dönemde bu ihtiyacı giderilerek göz tembelliğinden kurtulmalıdır. Tabi ki bazen göz kapatmaları da uyguluyoruz.
     (FUR-HAS)
<< Önceki Haber Çocuklarda göz tembelliğine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER