Çözüm süreci

Çözüm süreci -İçişleri Bakanı Güler, Kırşehirde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamlarıyla bir araya geldi -Bakan Güler: "Bizim kırmızı çizgimiz sizlersiniz. Açık söylüyorum, bizim kimseyle pazarlığımız yok, bizim pa


KIRŞEHİR (A.A) - İçişleri Bakanı Muammer Güler, çözüm sürecine ilişkin, "Bizim kırmızı çizgimiz sizlersiniz. Açık söylüyorum. Bizim kimseyle pazarlığımız yok. Bizim pazarlığımız sizlerle. Sizin dışınızda kimseyle pazarlığımız yok. Sizin hassasiyetiniz ne ise bizim de kırmızı çizgimiz o" dedi.
     Kırşehirdeki bir otelde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları ile bir araya gelen Bakan Güler, Kırşehirde eğitim gördüğünü, halk ozanı Neşet Ertaşı da burada tanıyıp sevdiğini söyledi.
     Kendisinin Mardinli olduğunu anımsatan Güler, Kırşehir ve Mardinin, birlikte yaşama kültürü ve hoşgörünün sergilendiği örnek illerden olduğunu belirtti.
     Çözüm sürecine de değinen Güler, şunları kaydetti:
     "Bizim kırmızı çizgimiz sizlersiniz. Açık söylüyorum, bizim kimseyle pazarlığımız yok, bizim pazarlığımız sizlerle. Sizin dışınızda kimseyle pazarlığımız yok. Sizin hassasiyetiniz ne ise bizim de kırmızı çizgimiz o kardeşim. Başka da bir şey yok. Türkiyenin evlatları birbirini kırmasın, birbirini öldürmesin. Terör belasından kurtulalım anlamında elbette hassasiyetimiz var. Bunu gidermek için de elimizden gelen her türlü katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Şimdi artık ayrışmanın değil, kucaklaşmanın, helalleşmenin zamanı. Kolay da değil. Yüreklerdeki acıyı da yok saymayalım. Onların hatırasını yaşatalım ama sürekli onları gündeme getirerek bir yere varmak mümkün değil."
     "Bir çözüm diyorsak, burada hepimizin sorumlulukları var" diyen Güler, "Endişeler olabilir. Ben elbette buna saygı duyarım. Ama, bunları anlatacak, hepimizi ikna edecek zeminleri kaybetmememiz lazım. Bağırma, çağırma ve şiddetle bir yere varmamız mümkün değil. Şimdiye kadar bir yere varılmış mı- Hangi toplum şimdiye kadar bağırmayla, çağırmayla bir yere varmış-" ifadelerini kullandı.
    
     -"Hepimizin gayesi bu milletin ortak geleceği"-
    
     Son 3-4 aydır şehit cenazesi gelmediğine işaret eden Bakan Güler, bazılarının ulu orta başkalarını hainlikle suçladığını dile getirdi.
     Güler, "Hain, hain... Herkes birbirine hain diyor. Ne haini ya. Yani insanın kendisinin fikrine karşıdır diye bir başkasını hainlikle, ihanetle suçlaması diye bir şey var mı- Ne ihaneti ya. Bu kadar toplumsal desteği ve siyasi gücü olan bir kuruluş ve siyasi partiler var. Birbirlerini bu şekilde suçlamaları doğru bir şey mi- Hayır. Hepimizin gayesi bu milletin ortak geleceği" diye konuştu.
    
     -"Herkesin çözüme katkı sunması lazım"-
    
     Bakan Güler, Türkiyenin 30 yıla yakındır devam eden bir bela, kardeş kavgası, kaynakların heba edilmesi ortamından geldiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:
     "Bunun bitirilmesi, Türkiyenin gelecek tasavvuruna temel olabilecek en önemli konu. Bu iş çözülürse başka, çözülmezse başka. Yol haritası kendiliğinden çizilmiş. Kavgayla, gürültüyle, güvenlik tedbirleriyle, polisiye tedbirlerle bu işin sürdürülebilirliği var mı arkadaşlar- Var diyen bana izah etsin. Dünyanın hiçbir yerinde de olmamış. Ama biz, bu kavgayı kimle yapıyoruz- Binlerce yıldır beraber yaşadığımız dindaşlarımızla, aynı ülkenin vatandaşları olmamızdan gurur duymamız gereken insanlarla. Bir sürü nedeni var. Sebepleriyle vakit geçirmeye çalışırsak bir yere varamayız. Bu işin çözülmesi konusunda bir iradeye de ihtiyaç var. Evlatlarımızın gelecekte daha mutlu ve müreffeh yaşamaları için bunu birinin çözmesi gerekiyor. Bu kadar büyük bir siyasal desteği, bu kadar geniş toplumsal gücü olan bir iktidar bunu çözemezse, bunun çözümü çok zor. Bunun behemehâl çözülmesi lazım. Herkesin bunun çözümüne katkı sunması lazım. Hep beraber çözmek lazım. Türkiye bunu çözemezse, kederlerin en önemli nedenlerinden biri olan terör belasından Türkiyeyi arındıramazsa bir yere varamıyor."
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Akil İnsanlar Heyetiyle yaptığı toplantıya kendisinin de katıldığını dile getiren Güler, toplantıda Kırşehirle ilgili güzel izlenimlerin anlatıldığını söyledi.
     Bakan Güler, Kırşehir Hükümet Konağı Projesini 2014 yılı programına dahil edeceklerini sözlerine ekledi.
     Toplantıya, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Kırşehir Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Türker Yılmaz, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, İl Emniyet Müdürü Mustafa İncebay da katıldı.
    
     Muhabir: Aykut Aktaş / Abdullah Yıldız / İsmail İçer
     Yayıncı: Cemal Coşkun

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER