Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, 2009 yılında 7si çocuk 44 kişinin hayatını kaybettiği Bilge köyünü ziyaret etti -Heyet Başkanı Ensarioğlu: "Elimizde sihirli formüller yok. Çözüm formülünü birl


MARDİN (A.A) - Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, 2009 yılında 7si çocuk 44 kişinin hayatını kaybettiği Bilge köyünü ziyaret etti.
     Mardinde temaslarını sürdüren heyet üyeleri, Bilge köyünü ziyaret ederek, muhtar Abdurrahman Çelebi ve köy sakinleriyle görüştü.
     Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, burada yaptığı açıklamada, köyde ciddi anlamda acıların yaşandığını belirterek, köylülerin acılarını tazelemek için gelmediklerini, bu süreçte herkese bu acıdan pay düştüğünü söyledi.
     İnsanların konuşarak, tartışarak sorunlarını çözdüğünü kaydeden Ensaroğlu, Burada kime dokunursanız herkesin yaşadığı birbirine benzer ve farklı acılar var ama sonuçta dünyanın hiçbir yerinde hiçbir savaş hiçbir çatışma, kavga küskünlük ömür boyu ya da kıyamete kadar sürmüyor. Acınızı acımız olarak biliyoruz. Sorunun nasıl çözüleceğine dair özellikle Bilge köyü halkı neler düşünüyor. Bize neler tavsiye ediyor. Bunları öğrenmek istiyoruz. Elimizde sihirli formüller yok. Çözüm formülünü birlikte oluşturacağız diye konuştu.
     Muhtar Çelebi, ziyaretleri nedeniyle heyete teşekkür ederek, çok acı çektiklerini anlattı. Yaşananlardan ders aldıklarını, barışa destek verdiklerini ifade eden Çelebi, Türkiyede hiçbir insanın acı görmemesini diledi.
     Çelebinin, Bugüne kadar hiçbir devlet silah ve şiddet ile bu işi götürememiş. Bilge köyünün haline bakın demesi üzerine sanatçı Yılmaz Erdoğan, Farkı var mıydı- diye sordu. Çelebi, Olaydan sonra çok değişti. Çocuklar anne ve babasız kaldı. Cezaevine ve mezara gidenler oldu. Kalanlar da rahat değil. İnsanlar daha önce pikniğe ve gezmeye geliyorlardı. Şimdi kimse gelmek istemiyor. Sonuna kadar barışa destek veriyoruz. Kan dursun dedi.
     Erdoğan da barışın sağlanması ile Bilge köyünün bu olayla anılmamasını umduğunu söyledi.
     Heyet üyesi Kezban Hatemi ise genellikle bu tür olaylarının mağdurlarının çocuk ve kadınlar olduğuna dikkati çekti.
     Ziyaret esnasında Erdoğan ve Hatemi çocuklarla sohbet etti. Köy sakinlerinin büyük ilgi gösterdiği Erdoğan, hatıra fotoğrafı çektirdi.
     Erdoğan, ziyaretle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:
     Şimdi bir zamanlar 4 alabalık tesisinin olduğu bütün yöre halkının pikniğe geldiği köydeyiz. Aslında doğası ile su kaynağı ile bir cennetteyiz. Burada yaşanan çok büyük bir trajedi. Sular kesilmiş alabalıklar yok. İnsanlar büyük bir trajedinin arkasında bir sessizliği yaşıyorlar. Aslında bütün bölge için model ve örnek gibi. Burada ağaçlar barış ile yeniden yeşerecek. Bütün bölgeye yeniden yaşama sevinci gelecek. Aslında trajediyi anlamak için burayı tahlil etmek yeterli. Bölge insanının bu konuda tereddütü yok. Çünkü acıyı birebir onlar yaşamış. Barışın en büyük taraftarıdırlar. Herkesin çok büyük barış beklentisi ve inancı var. Biz de umuyoruz. Dilerim her gün biraz daha somutlaşırız.
     Bilge köyünden ayrıldıktan sonra Mardine dönen heyet üyeleri, burada sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle basına kapalı bir görüşme yaptı.
    
     Muhabir: Nurten Aslan - İbrahim Sincar / İbrahim Yakut
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER