Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Hakyemez: "Terör örgütü PKK mensuplarının ülke dışına çekilme kararı almış olması fevkalade olumlu bir adımdır. Ben bu süreci uzun vadede Türkiyenin hayrına b


TRABZON (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, terör örgütü PKKnın sınır dışına çekilme kararına ilişkin, "Terör örgütü PKK mensuplarının ülke dışına çekilme kararı almış olması fevkalade olumlu bir adımdır. Ben bu süreci uzun vadede Türkiyenin hayrına bir süreç olarak görüyorum" dedi.
     Hakyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK mensuplarının 8 Mayıstan itibaren Irakın kuzeyine çekilme kararı aldıklarını anımsatarak, "Ne kadar erken terk ederlerse o kadar iyi olur. Türkiye Cumhuriyetinde barışın tesisi açısından bu çok önemli" görüşünü belirtti.
     Çözüm sürecinin de barışı amaçladığını söyleyen Hakyemez, şöyle devam etti:
     "Çözüm süreci, toplumsal barışın ebedi bir şekilde olmasını hedefliyor. Burada barış derken, PKK ile yapılan bir barış falan değil, Türkiyedeki iç barıştan bahsediyorum. Türkiyedeki iç barış açısından PKK mensupları Türkiyeden ne kadar erken çıkarlarsa o kadar iyi olur. Dolayısıyla çekilme kararı almış olmaları da sevindirici bir adımdır. Zaten Türkiyedeki temel sorun terör örgütünden kaynaklanıyordu. Yoksa Türkiyede 1990lardan sonra yaşanan gelişmelere baktığınızda özellikle 2000li yıllardaki reformlarla terör sorununun argüman olarak kullandığı pek çok husus aslında hukuki düzenlemeyle zaten yasa koyucu ve anayasa koyucu tarafından sağlanmış durumdadır. Bunlar terör örgütü isteği için mi olmuştur- Hayır."
    
     -"Türkiye, teröre karşı çok ciddi mücadele veriyor"-
    
     Hakyemez, Türkiyede demokratikleşme ve insan hakları standardı açısından pek çok sorunlu noktada önemli iyileştirmeler yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
     "Terör örgütü aslında günümüzde şunu da görmüştür: Zaten çözüm sürecinde terör örgütünün de buna çok sıcak bakmasının önemli bir sebebi de odur. Türkiye teröre karşı çok ciddi ve güçlü bir mücadele veriliyor. Hem kolluk güçleri aracılığıyla hem de uluslararası bağlantıların ve finans kaynaklarının kesilmesi boyutuyla veriliyor ama neticede yine de dağda olan insanlar vardır. İnsanların güvenliği açısından, Türkiyede insanların bir arada yaşayabilmesi açısından bir tehdit oluşturuyorlar. Güvenlik güçlerimizin zamanlarını alıyorlar. Dolayısıyla terör örgütü PKK mensuplarının ülke dışına çekilme kararı almış olması fevkalade olumlu bir adımdır. Ben bu süreci uzun vadede Türkiyenin hayrına bir süreç olarak görüyorum."
    
     -Silahların bırakılması konusu-
    
     Hakyemez, "terör örgütü üyelerinin silah bırakması" tartışmalarına ilişkin de "Ben bu işin teknik boyutuna giremem, bu kolluk kuvvetlerinin yetkisi dahilindedir ama tabii ki silahlarıyla birlikte yakalanmış olan bir kişiye çok da masum bir kişi muamelesi yapılmayabilir. Onun için silahların bırakılması gerekiyor. Öyle ya da böyle kesinlikle bir an önce bu terör sorunundan Türkiyenin kurtulması gerekiyor, onun için çekilme sürecini hızlandırmalarında fayda var. Türkiye için bu vazgeçilmez öneme sahiptir" değerlendirmesini yaptı.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar / Murat Kaban
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER