Defne yaprağı, orman köylüsünün yüzünü güldürdü

Defne yaprağı, orman köylüsünün yüzünü güldürdü -Bigada orman köylüleri, 65 ton defne yaprağı topladı


ÇANAKKALE (A.A) - Biga ilçesine bağlı Hoşoba, Değirmencik, Aksaz ve Kemer köylerindeki orman köylüleri, 65 ton defne yaprağı topladı.
     Biga Orman İşletme Müdürlüğünün gözetiminde orman köylüsü tarafından toplanan defne yaprağı, bölgedeki tüccarlarca kilosu 34 kuruştan satın alınarak İzmire gönderiliyor. İlaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan defne bitkisi, buradan da yabancı ülkelere ihraç ediliyor.
     Orman İşletme Müdürü Vekili Mehmet Akkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada defne ağaçlarının bulunduğu alanlarda her yıl planlama yaptıklarını söyledi.
     Planlama kapsamında köylülerin ürünü toplayacağı alanları belirledikleri ifade eden Akkan, müracaat edenlerle sözleşme imzalandıklarını bildirdi.
     Akkan, şöyle dedi:
     Ormanlarımızdan sadece yakacak ve yapacak odun elde etmiyoruz Aynı zamanda odun dışı ürün dediğimiz diğer faydalarını da insanların faydasına sunmak, ormancılık hizmetlerinin bir gereğidir. Bu nedenle yöremizde yaprakları ve yağı değerli olan defne bitkisinin genç sürgünlerinin toplanmasına, 3 yılda bir izin veriyoruz. Antik çağlardan beri insanlar tarafından kullanılan defne bitkisi, geçmiş yıllarda 100 tonun üzerinde toplanıyordu. Bu yıl düşüş gözlenmektedir. Biga bölgesi flora bakımından çok zengin bir yer. Ormanlarda bulunan defne, yosun, kozalak, mantar ve şifalı otları ekolojik dengeyi bozmadan toplatarak, değerlendiriyoruz.
    
     Muhabir: Serten Akkaya/Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Defne yaprağı, orman köylüsünün yüzünü güldürdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER