Deprem, izleme istasyonlarıyla önceden tahmin edilecek

Deprem, izleme istasyonlarıyla önceden tahmin edilecek -DOHAD Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu: -Deprem öncü işaretleri izleme istasyonlarını depremi önceden belirlemek amacıyla kurduk (Fotoğraflı - Görüntülü)


TEKİRDAĞ (A.A) - Yavuz Karaduman - Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) proje danışmanı ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, deprem öncü işaretleri izleme istasyonlarını depremi önceden belirlemek amacıyla kurduklarını söyledi.
     Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Değirmenaltı Yerleşkesinde, Tekirdağ Belediye Başkanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve DOHAD işbirliği ile Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu oluşturulduğunu hatırlatarak, bu istasyonda depremi önceden belirleyebilecek cihazların bulunduğunu anlattı.
     Deprem öncü işaretleri izleme istasyonlarını depremi önceden belirlemek amacıyla kurduklarını belirten Gündoğdu, depremlerin önceden belirlenebilmesi için verilerin yeterli olması gerektiğini kaydetti.
    
     -Japonya ya da Rusyada olsa ortalık inlerdi-
    
     Deprem öncü işaretleri izleme istasyonlarının, Türkiyedeki bilimsel araştırmalar bakımından önemli bir buluş olduğunu vurgulayan Gündoğdu, Türkiyede üniversitelerin bilimsel araştırmalara merak sarması lazım. Buradaki böyle bir buluş, Japonya ya da Rusyada yapılsaydı ortalık inlerdi ve bu araştırmalar desteklenirdi şeklinde konuştu.
     Depremin, önceden belirlenebilmesi konusunda olumlu sonuçların alınması için çalıştıklarını ancak devletin bu konuda bazı tedbirler alması gerektiğini belirten Gündoğdu, Türkiyede bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilecek olan deprem tahminlerini değerlendirecek, karar verici, sözüne güvenilir, bu konudan anlayan objektif ve etik değerlere sahip insanlardan oluşan bir heyet kurulması gerektiğini ifade etti.
     Gündoğdu, proje kapsamında farklı yerlerde 18 istasyonun bulunduğunu belirterek, bu istasyonlarda çok başarılı tahminler yapıldığını ancak bunların henüz tahmin aşamasında olduğunu vurguladı.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Deprem, izleme istasyonlarıyla önceden tahmin edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER