Depreme dayanıklı yapı tasarımında jeofizikçilere yer

Depreme dayanıklı yapı tasarımında jeofizikçilere yer verilmesi -Jeofizik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Fenli: Yapı üretim ve denetim sürecine ilişkin yapılan düzenlemelerde jeofizik mühendislerinin daha etkin rol alması sağla


DENİZLİ (A.A) - Jeofizik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Gökhan Fenli, depreme dayanıklı yapı çalışmalarının jeofizik mühendisliği disiplininin yetki ve sorumluluğunda gerçekleştirildiğini belirterek, Yapı üretim ve denetim sürecine ilişkin yapılan düzenlemelerde jeofizik mühendislerinin daha etkin rol alması sağlanmalıdır dedi.
     Gökhan Fenli, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün Fethiye ilçe merkezinin 30 kilometre açığında meydana gelen depremin, güneybatı Anadolu ve Akdeniz kıyılarında hissedildiğini hatırlattı. Muğla ilinin Türkiyenin birinci derecede tehlikeli deprem kuşağı içinde yer aldığına işaret eden Fenli, geçmişte aynı bölgede birçok yıkıcı depremin yaşandığını belirtti.
     Depreme dayanıklı yapı çalışmaları kapsamında Yapı Denetimi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağının hazırlandığını hatırlatan Fenli, kanun kapsamında oluşturulması öngörülen Teknik Müşavirlik Kuruluşları içerisinde jeofizik mühendislerinin de kurucu ortak ya da denetçi mühendis olarak yer alması gerektiğini savundu.
     Fenli, şunları söyledi:
     Depreme dayanıklı yapı tasarımının ana bileşenlerinden olan mühendislik sismolojisi çalışmaları, jeofizik mühendisliği disiplininin yetki ve sorumluluğunda gerçekleştirilmekte ve deprem mühendisleri ile birlikte Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımında kullanılmaktadır. Durum böyleyken, yapı üretim ve denetim sürecine ilişkin yapılan düzenlemelerde jeofizik mühendislerinin daha etkin rol alması sağlanmalıdır. Bürokrasiyi azaltma gerekçesi altında onay süreçlerini kısaltan, yerel yönetimleri ve meslek odalarını dışlayan düzenlemeler, yapım sürecinde olduğu gibi yapım sonrası süreçte de telafisi mümkün olmayan tehlikelerle karşılaşılması sonucunu doğuracaktır. Ülkemizde yaşanan depremler bu gerçeğin kanıtı olarak karşımızda durmaktadır.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Bahri Okumuş
<< Önceki Haber Depreme dayanıklı yapı tasarımında jeofizikçilere yer Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER