Diyaliz hizmeti alanların sayısı 100 bini

Diyaliz hizmeti alanların sayısı 100 bini buldu -Türkiyede 5 yıl önce 45 bin olan diyaliz hizmeti alanların sayısının 100 bini bulduğu, bir hastanın haftada 12 saat makineye bağlanmak veya karnına katedral taktırmak zorunda kaldığı b


ADANA (A.A) - Ali Güreli - Türkiyede 5 yıl önce 45 bin olan diyaliz hizmeti alanların sayısının 100 bini bulduğu, bir hastanın haftada 12 saat makineye bağlanmak veya karnına katedral taktırmak zorunda kaldığı bildirildi.
     Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji ve Hipertansiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücuttaki her organ gibi böbreklerin de sağlıklı ve kaliteli yaşam açısından önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi.
     Türkiyede böbrek nakli bekleyen 60 bin kişi bulunduğunu, böbrek hastası sayısının ise bunun çok üzerinde olduğunu belirten Sağlıker, şeker ve hipertansiyonun böbreğin katılımsal hastalıklarını, taşları ve enfeksiyonları artırdığına işaret etti.
     Sağlıker, yılda yaklaşık 3 bin böbrek nakli yapılabildiğini ifade ederek, Türkiyede Akdeniz ve Hacettepe Üniversiteleri başta olmak üzere çok sayıda organ nakilleri yapılabiliyor. Çukurova Üniversitesinde de bu konuda ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor. Akdeniz Üniversitesi zaten Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde bu konuda birinci sırada dedi.
    
     -Türkiye genelinde 5 milyon 600 bin böbrek hastası-
    
     Türkiyede diyaliz hizmeti alan hasta sayısının 100 bini bulduğuna dikkati çeken Sağlıker, şöyle konuştu:
     Kronik böbrek hastaları haftada 3 gün 4er saat olmak üzere toplam 12 saat diyalize bağlanıyor. Bazı hastalar da haftada 3 gün sağlık kuruluşuna gitmek yerine karnına katedral takılmak suretiyle tedavi yaptırıyor. Ama esas tehlike bundan sonra olacak. Çünkü hipertansiyon ve şeker hastalığı sıklığına paralel olarak böbrek hastalığı da giderek artıyor. Stant açtığımız Çukurova 6. Kitap ve Eğitim Fuarında tansiyonunu ölçüğümüz kişilerin yüzde 30unda hipertansiyon çıktı. Ama bunu çoğu kişi bilmiyor. Hipertansiyon hastalığı sıklığı Türkiyede yüzde 23den 67ye çıktı. Adanada 700 bin kişi, Ankarada 2 milyon, İstanbulda 4 milyon kişi hipertansiyon hastası. Bu rakam Türkiye genelinde yaklaşık 25 milyon. Şeker hastası sayısı ise Türkiye genelinde yüzde 5 ve 8 arasında. Böbrek hastalığı da böyle. Şu anda böbrek hastalığı Türkiyede yüzde 8 oranında. Adanada 160 bin kişi, Ankarada 480 bin, İstanbulda 760 bin böbrek hastası var. Türkiye genelinde ise bu rakam 5 milyon 600 bin kişi. Dünyada 400 milyon kişi böbrek hastalığıyla mücadele ediyor. Bu ciddi bir sorun. Hastalıkla mücadele için ciddi masraflar yapılması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütünün de açıkladığı gibi, tansiyon ve şeker hastalığının bulunduğu vücutta hemen kronik böbrek hastalığı başlıyor.
     Sağlıker, Türkiyenin hemodiyalize harcayacağı paranın ise 2025 yılında yıllık 25 milyar doları bulmasının tahmin edildiğini söyledi.
     Türkiyede aile bağlarının güçlü olmasının organ nakillerinde en büyük şans olduğunu söyleyen Sağlıker, şunları kaydetti:
     Aslında en güzeli de aile bireylerinden birinden nakil yapılması. Aile fertlerinden birinden alınan böbreğin vücuda uyum şansı daha yüksek oluyor. Çünkü bazı durumlarda vücut nakil yapılan organı kabul etmeyebiliyor. Türkiyede nakil bekleyen hastaların, aile bireylerinin desteği, sevgisi ve bağışlarıyla ayakta kalabildiğini söyleyebiliriz.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Diyaliz hizmeti alanların sayısı 100 bini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER