Doğayla bütünleşen 150 yıllık tarihi cami

Doğayla bütünleşen 150 yıllık tarihi cami -Balıkesirdeki Şahinler Camii, içinde eski hat örnekleri yerine köy mezarlığı ve Rezelli Değirmeni ile çeşitli doğa ve meyve fresklerinden oluşan süslemeleriyle dikkati çekiyor -İnşasında gü


BALIKESİR (A.A) - Hakan Firik / Zafer Akpınar - Balıkesirdeki Şahinler Camii, içinde eski hat örnekleri yerine köy mezarlığı ve Rezelli Değirmeni ile çeşitli doğa ve meyve fresklerinden oluşan süslemeleriyle dikkati çekiyor.
     AA muhabirinin Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Burhaniye Belediyesinden aldığı bilgiye göre, Burhaniyeye bağlı Şahinler köyündeki yaklaşık 150 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi cami, Türk-İslam kültüründe çok farklı bir yer tutuyor.
     İçinde eski hat örnekleri bulunmayan, buna karşın köyün mezarlığı ve yapıldığı dönemlerde bölgenin ünlü un değirmeni olan Rezelli Değirmeni ile çeşitli doğa ve meyve resimlerinin yer aldığı cami, 1993-94 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğünce aslına uygun restore edildi.
     Dışından normal bir köy camisi görünümünde olan ancak içine girildiğinde ziyaretçilerine doğayla bütünleşmiş etkileyici bir güzellik sunan caminin tavanında, bölgeye özgü zeytin ve yaprak süslemeleri göze çarpıyor.
     Düz ahşap bir çatıyla örtülü olan içinde yalancı kubbeleri bulunan tarihi camideki sulu boya manzara, çiçek, üzüm, incir ve kavun gibi meyve resimleri ile kalem işi süslemeleri, aradan geçen yıllara meydan okurcasına tüm güzellikleriyle halen göz dolduruyor.
    
     -İnşasında günlük köy yumurtası kullanılan cami-
    
     Bulgar inşaatçılar tarafından inşa edildiği, yapımında günlük köy yumurtası, süslemelerinde ise kök boyası kullanıldığı belirtilen tarihi caminin resimlerinde köylüler ve ressamların görev aldığı söyleniyor. Kulaktan kulağa yayılan ünü ve kitapçıklardan okunduğu kadarıyla camiye gelen yerli ve yabancı turist sayısı giderek artıyor. Süslemelerinin canlı ve parlaklığı, diğerlerin farklı oluşu ve tarihiyle ilgili dikkati çekici bilgiler, camiye ilgiyi artıyor.
     Şahinler köyünün en yaşlısı olan 84 yaşındaki Hacı Ahmet Çancı, köyün eski adının Karga olduğunu belirterek, camiyle ilgili şunları söyledi:
     O zamanlar bölgenin en kalabalık köylerinden biri olan Şahinlerde, arabacılık, tuğlacılık, nalbantlık ve demircilik çok gelişmiş. Köy halkı, cami ve okul olarak kullanılacak bir yer yapmaya karar vermişler. Edremit bölgesinden Bulgar inşaat ustalarını getirterek imece yöntemiyle çalışmaya başlamışlar. Çalışmalar bitince cami, köy okulu, misafirhane ve imam evi olarak hizmete açılmış. Kız ve erkek öğrenciler eğitimlerini camide farklı yerlerde birbirlerini görmeden sürdürmüşler. Ayrıca köyün en bol suyu halen daha caminin bahçesinde bulunan tulumbadan akıyormuş. 1994 yılından bu yana da Vakıflar Genel Müdürlüğünce koruma altında bulunuyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Doğayla bütünleşen 150 yıllık tarihi cami Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER